wtorek, 25 listopada 2014

"Odchudzona" golonka w piwie i miodzie


Kolejny z cyklu tradycyjnych przepisów, jednak przygotowany w niestandardowy sposób. Jako, że niekoniecznie uznaję tradycyjną golonkę, użyłam takiej bez skóry i kości. W ten sposób to danie jest zdecydowanie "odchudzone", a myślę, że na smaku nic nie traci. 

Przy przygotowywaniu tego przepisu powstaje też wywar z gotowania golonki. Można go wykorzystać, na przykład, jako bazę na zupę. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 małe golonki bez skóry i kości
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l piwa
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • rozmaryn
  • majeranek
  • 3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Golonkę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, a także obsypujemy rozmarynem. Zostawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Kroimy na 2-3 cm kawałki. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę dodatkowo kroimy na 4 części

Włoszczyznę, czosnek, cebulę i golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dorzucamy ziela angielskie i listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu ok.1 godzinę.

W misce przygotowujemy zalewę piwną. Łączymy piwo, sos sojowy i miód, a także wsypujemy trochę pieprzu. Odcedzoną golonkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. To samo robimy z selerem i marchewkami. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę i 15 minut. Obracamy co 15 minut by golonka się nie przypaliła z wierzchu i była soczysta.

Mięso podajemy razem z marchewką i gotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz