2021/04/01

Czas na nowalijki!

Po srogiej zimie, miło powitać wiosnę z całym jej anturażem – dłuższym dniu i wyższych temperaturach. Kolejna wielką zaletą pory roku, w którym przyroda budzi się do życia, jest bogactwo świeżych warzyw.




Czym są nowalijki?


Wraz z nadejściem wiosny w sprzedaży pojawiają się nowalijki, do których zaliczamy m.in.: rzodkiewki, sałatę, ogórki, polskie pomidory, marchewki, wielkanocną rzeżuchę, szczypiorek oraz botwinkę. Świeże warzywa można dostać już w marcu!

Czemu warto jeść warzywa?


Spożywanie warzyw wiąże się z szeregiem zalet. W związku z tym, że stanowią podstawę zdrowego odżywiania mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Warzywa dzielimy na trzy grupy ze względu na ich kolor, a każda z nich ma swoje specyficzne właściwości. Ważne zatem, aby nasze menu było urozmaicone o każdy z typów jarzyn.

Pierwszym rodzajem są warzywa zielone, które posiadają wysokie stężenie chlorofilu, a więc wpływają na równowagę zasadowo-kwasową oraz poprawiają proces trawienia. Ponadto zawierają również dużo witaminy C, która zwiększa odporność.

Drugą grupą są warzywa czerwone. Ich głównymi składnikami są: likopen (działa przeciwzapalnie, funkcjonuje jako antyoksydant, posiada właściwości immunomodulujące), potas (wpływa na prawidłową pracę serca) oraz antocyjany.

Ostatni typ stanowią tzw. warzywa fioletowe. Ich główną zaleta jest to, że posiadają antocyjany, a więc w znacznym stopniu redukują ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.

Wyjątkowe pomysły na dania z nowalijkami


Chcesz dobrze się odżywiać wraz z nadejściem wiosny? Koniecznie sprawdź nasze przepisy na potrawy z przepysznymi nowalijkami:

Życzmy smacznej wiosny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz