Lekka pianka owocowa FIT

Potrzeba jest matką wynalazków, czyż nie? Miałam ochotę na bardzo lekki, zdrowy i błyskawiczny deser, a w domu tylko truskawki i borówki. Cóż, więc zrobić z nich, by nie odpalać piekarnika w tak gorący dzień, ani nie jeść ich zwyczajnie prosto z kobiałki? Wtem do głowy przyszedł pomysł, by ubić z nich lekką owocową piankę. To był strzał w dziesiątkę! Pianka jest do zjedzenia od razu, natomiast jeśli ma postać dłużej w lodówce – utrwalcie ją galaretką lub żelatyną. Przepis na 3-4 porcje, przy podziale na 3 jedna to około 69 kcal, B: 2,9g, T: 0,4g, W: 14,8g.

Składniki na warstwę truskawkową:
– 200g truskawek
– 1 białko
– 2 łyżeczki erytrolu
– szczypta soli
Składniki na warstwę borówkową:
– 200g borówek
– 1 białko
– 2 łyżeczko erytrolu
– szczypta soli

Jajka sparzamy wrzątkiem.
I WERSJA: Truskawki umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy na mus. Dodajemy białko i erytrol wraz ze szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę. Tak samo postępujemy z warstwą borówkową. Warstwowo układamy w słoiczkach, chwilę schładzamy w lodówce i podajemy. Pianka jest do zjedzenia od razu, natomiast jeśli ma postać dłużej w lodówce – utrwalcie ją galaretką lub żelatyną.
II WERSJA: Białka ubijamy na sztywno wraz z erytrolem i solą. Truskawki i borówki rozdrabniamy osobno na mus. Pianę rozdzielamy po połowie do każdego z musów i warstwowo układamy w słoiczkach. Chwilę schładzamy w lodówce i podajemy. Pianka jest do zjedzenia od razu, natomiast jeśli ma postać dłużej w lodówce – utrwalcie ją galaretką lub żelatyną.
Smacznego!

Na Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wkładamy truskawki, rozdrabniamy 20 s/obr. 6.
2. Zakładamy motylek, dodajemy białko, erytrol i szczyptę soli, mieszamy 4-5 min/obr. 3.5, aż do uzyskania sztywnej piany. Całość rozkładamy do słoiczków.
3. Do naczynia miksującego wkładamy borówki, rozdrabniamy 20 s/obr. 6.
4. Zakładamy motylek, dodajemy białko, erytrol i szczyptę soli, mieszamy 4-5 min/obr. 3.5, aż do uzyskania sztywnej piany. Całość rozkładamy do słoiczków. Chwilę schładzamy i podajemy. Pianka jest do zjedzenia od razu, natomiast jeśli ma postać dłużej w lodówce – utrwalcie ją galaretką lub żelatyną.
Smacznego!

Dodaj komentarz