Steki z kalafiora z pieczonymi ziemniakami Hasselback FIT

Dzisiaj mam dla Was lekki, zdrowy, wegetariański obiadek. Niby takie nic, a jednak duże coś! Mało kalorii w dużej porcji, czyli tak jak być powinno! Steki (wegesteki) z kalafiora pojawiały się w internecie od dłuższego czasu, w różnych wariacjach przyprawowych. Postanowiłam w końcu ich spróbować, bo prezentują się przeciekawie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, aczkolwiek trzeba posiadać grilla, elektrycznego grilla lub patelnię grillową. Taką porcją jak na zdjęciu można się najeść, a nawet objeść! Wygląda niepozornie, a daje spore uczucie sytości. Do tego ziemniaczki Hasselback, które znają już chyba wszyscy. Mnie i mojej rodzince skradły serca i od czasu do czasu goszczą na naszym stole. Przepis na 4-5 porcji. Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 379kcal, B: 12g, T: 13g, W: 50,5g.

Składniki na wegesteki:
– 1 główka kalafiora
– 2 łyżki masła/oliwy
– 20g tartego parmezanu lub wegańskiego parmezanu z nerkowców
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka natki pietruszki i/lub bazylii, posiekanej
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka czosnku suszonego
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– sól, pieprz

Składniki na ziemniaki Hasselback:
– 1kg ziemniaków, małych/średnich
– 2 łyżki oliwy
– 3 ząbki czosnku
– ¼ łyżeczki czosnku suszonego
– ¼ łyżeczki papryki słodkiej
– ¼ łyżeczki papryki ostrej
– sól, pieprz

STEKI: Kalafiora płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry „steki” o grubości około 2cm. Roztopione masło łączymy z olejem, przyprawami i posiekaną natką oraz bazylią. Każdy stek smarujemy z dwóch stron, kładziemy na rozgrzanym ruszcie lub patelni i grillujemy 5-8 minut z każdej strony. Na koniec posypujemy tartym parmezanem.
ZIEMNIAKI: Ziemniaki dokładnie szorujemy, ale nie obieramy. Wszystkie gęsto nacinamy (najlepiej posłużyć się drewnianymi łyżkami – ułożyć ziemniaki pomiędzy narzędzia i nacinać – narzędzia zapobiegną przecięciu ziemniaka). Oliwę łączymy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze nacięciami do góry, natłuszczamy oliwą za pomocą silikonowego pędzelka i pieczemy w 190 stopniach przez 60 minut. Podajemy posypując posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Dodaj komentarz