Takie zdrowe kotleciki zawsze sprawdzają się u nas jako dodatek do ryby, sosu lub po prostu zestawu świeżych surówek. Polecam szczególnie na kolację lub do lunchboxa do szkoły, lub pracy :)
- kasza jaglana 80 g
- soczewica czerwona 50 g
- świeży brokuł 100 g
- marchewka 50 g
- dymka 50 g
- łyżka oleju rzepakowego
- spora szczypta soli i pierzu
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- 0/5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- łyżka soku z limonki
Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy na sitko, płuczemy najpierw w zimnej wodzie, a potem we wrzątku.
Zalewamy je podwójną ilością wody i od momentu wrzenia gotujemy 14 minut.
Dymkę drobno siekamy i szklimy na oleju.
W tym czasie marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a brokuła kroimy na małe kawałeczki.
Dodajemy je do podsmażonej cebuli wraz ze wszystkimi przyprawami i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając.
Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą i soczewicą, dodajemy sok z limonki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do ostudzenia.
Następnie formujemy około 14 kotletów.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego :)
2 komentarze
Hejka, ja tak tylko ogólnie, chciałem Ci przede wszystkim pogratulować świetnego oka do fotografii, twoje zdjęcia są po prostu magiczne!
Jest mi bardzo miło! Dziękuję za komentarz :)