Sałatka z jajkiem i majonezem to nasza pyszna propozycja idealna na Wielkanoc. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a smakuje pysznie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na sałatkę z jajkami.
Sałatka z jajkiem przepis
Wielkanoc kojarzy się nam głównie z sałatkami z dodatkiem jajek. Tym razem postawiłam na prostą, ale bardzo smaczną sałatkę z jajkami i rzodkiewkami, a całość oblana jest pysznym sosem majonezowym. Taka sałatka z jajkiem super się sprawdzi także jako sałatka na zwykłe śniadanie lub kolację, a nawet jako przekąska do pracy. Sos polecam wtedy przechowywać w osobnym pudełeczku i polać nim sałatkę tuż przed podaniem. Więcej inspiracji na sałatki jajeczne znajdziecie tutaj: sałatki na Wielkanoc. Przy okazji polecam także mój przepis na żurek. Beż niego nie wyobrażam sobie Wielkanocy.
Sałatka z jajkiem – Składniki:
Składniki na sałatkę z jajkiem
- 3 jajka rozmiar M
- pół ogórka szklarniowego – 110 g
- 6 średnich rzodkiewek – 85 g
- dwie garście sałaty roszponki – 30 g
- 3 liście sałaty lodowej – ok. 70 g
- 1 łyżki szczypiorku posiekanego
- 1 łyżka rzeżuchy
Składniki na sos majonezowy:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki cukru
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przepis na sałatkę z jajkiem:
- Jajka ugotować na twardo (od momentu zagotowania się wody nie dłużej niż 8 minut). Ostudzić, przelewając zimną wodą, a następnie obrać ze skorupek. Kolejno każde jajko przekroić na pół.
- Przygotować sos majonezowy. W tym celu w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W zależności od użytego majonezu można na sam koniec dodać do sosu trochę więcej soku z cytryny.
- Na dużym talerzu rozłożyć poszarpaną sałatę lodową oraz roszponkę. Na wierzch wysypać pokrojone w półplasterki rzodkiewki oraz pokrojonego w półplasterki ogórka. Poukładać połówki jajek, a następnie tuż przed podaniem, polać sałatkę sosem majonezowym. Wierzch oprószyć szczypiorkiem i rzeżuchą. Smacznego!