Lekki skyrnik, sernik na zimno z galaretką FIT

Tak przy piąteczku musi być coś na słodko! Z racji tego, że za oknem robi się coraz cieplej na stół nie może trafiać nic innego jak sernik na zimno z sezonowymi owocami, które w coraz większych ilościach pojawiają się w warzywniakach. Uwielbiam ten okres w roku, kiedy mamy taki duży wybór świeżych warzyw i owoców, które nie są importowane z ciepłych krajów. Ostatnim razem, kiedy na blogu pojawił się przepis na skyrnik – sernik na zimno ze skyrów na spodzie z płatków owsianych z borówkami FIT, bardzo się Wam spodobał, więc mam nadzieję, że dzisiejsza wersja również przypadnie Wam do gustu. Lżejsza, bardziej puszysta, z jeszcze większą zawartością białka i równie smaczna! Spróbujecie? 🙂
Przepis na formę o śr. 21cm. Całość ma zaledwie 1111kcal! Przy podziale na 10 kawałków, jeden to ok. 111kcal, B: 11,6g, T: 0,1g, W: 16,1g.

Składniki na masę serową:
– 300g skyru naturalnego
– 300g skyru waniliowego
– 140g płynnych białek (4 białka)
– 25g żelatyny + 125ml wrzątku
– 3-4 łyżki erytrolu
– ekstrakt waniliowy
– szczypta soli
Składniki na galaretkę:
– 300g borówek
– 100g truskawek
– 1 opakowanie galaretki krystalicznej o smaku truskawka-wanilia + 250ml wrzątku

MASA SEROWA: W miseczce umieszczamy żelatynę i rozpuszczamy ją w gorącej wodzie, chwilę studzimy. Skyry łączymy ze sobą. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodajemy po 1 łyżce erytrolu (spróbujcie masy i ewentualnie dodajcie więcej). Cały czas mieszając trzepaczką delikatnie łączymy białka ze skyrami. Następnie stopniowo wlewamy żelatynę, ciągle mieszając. Całość przelewamy do formy wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
GALARETKA: Gdy masa serowa stężeje, galaretkę rozpuszczamy w połowie gorącej wody podanej na opakowaniu (250ml) i studzimy. Skyrnik wyciągamy, układamy na nim równomiernie umyte borówki oraz pokrojone na ćwiartki truskawki i zalewamy TYLKO połową galaretki, by owoce nie wypłynęły na wierzch, schładzamy w lodówce. Gdy galaretka na serniku stężeje, zalewamy całość pozostałą galaretką i schładzamy do całkowitego stężenia. Podajemy z listkami mięty.
Smacznego!

Dodaj komentarz