Malinowa Chmurka Bez Pieczenia



Malinowa chmurka to ciasto, które uwielbia każdy. Nie da się go nie lubić. Kruchy spód z dodatkiem puszystej śmietany oraz orzeźwiającej galaretki z dodatkiem malin to prawdziwy raj dla podniebienia.

Tradycyjna malinowa chmurka, na którą przepis znajdziecie tutaj: MALINOWA CHMURKA składa się z kruchego ciasta. Tym razem postanowiłam zastąpić go herbatnikami i przygotowałam malinową chmurkę w wersji bez pieczenia. Dzięki temu ciasto jest mniej pracochłonne, ale równie smaczne.

Malinowa chmurka bez pieczenia to idealne ciasto dla osób, które nie lubią piec, lub nie mają piekarnika. Ciasto jest rewelacyjnie a jego smak równie obłędny, jak w przypadku malinowej chmurki w wersji pieczonej.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszne ciasto malinowa chmurka bez pieczenia. Ciasto jest wręcz obłędne! Ciężko skończyć na jednym kawałku.

MALINOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA — PRZEPIS



Składniki

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 g mrożonych malin
  • ok. 120 g herbatników
  • płatki migdałów

Wykonanie

  • Blachę 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy warstwę herbatników.
  • Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wody. Do lekko przestygniętej galaretki dodajemy mrożone maliny i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Na herbatniki wykładamy lekko tężejącą galaretkę, całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo serek mascarpone.
  • Pod koniec ubijania do masy wlewamy przestygniętą żelatynę. Gotowy krem przekładamy na galaretkę. Wierzch ciasta posypujemy prażonymi migdałami. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

dziesięć − 10 =