Wielkanocne mini babeczki pistacjowe

 


Można powiedzieć dzień dobry Wielkanoc.
Kolejny raz mamy Lockdown na Święta, ale nie mam zamiaru tym smutnym postanowieniem odbierać sobie świątecznego nastroju. Już zaczynam przygotowywać moje menu. Będzie pysznie, kolorowo i rodzinnie.

Porcja na 6 mini babeczek

Składniki:
100 g pistacji D-nuts
100 g miękkiego masła
85 g cukru
2 małe jajka
50 g mąki pszennej
40 g kwaśnej śmietany 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

do dekoracji:
garść pistacji i lukier 

Lukier:
150 g cukru pudru
1 białko
kilka kropli soku z limonki  


Przygotowanie:
  1. W malakserze rozdrobnij pistacje, tak aby powstała drobna miazga.
  2. W robocie kuchennym utrzyj masło z cukrem, aż powstanie biała masa. 
  3. Cały czas ucierając dodaj stopniowo jajka.
  4. Następnie pozostałe składniki i wszystko wymieszaj na gładką masę.
  5. Formy do babeczek wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną.
  6. Wypełnij formy ciastem.
  7. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 min (w moim piekarniku piecze się 22 min, dlatego po 20 minutach kontroluj).
Likier:
  1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i oblej babeczki.
  2. Następnie oprósz je posiekanymi pistacjami.


W sklepie D-nuts  na kodem: mlynek macie stały rabat na wszystkie produkty.





 Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Komentarze

Popularne posty