wtorek, 30 marca 2021

Wielkanocna babka waniliowo-kakaowa

 

Sama się nie spodziewałam, że babka może być taka pyszna i aromatyczna. Polecam Wam ekstrakt waniliowy, bo nadaje on babce nie tylko boski smak, ale również sprawia, że babka fantastycznie pachnie i nie można się jej oprzeć. Babka z tego przepisu jest przez długi czas świeża. Mojemu synowi tak bardzo zasmakowała, że zjadał za każdym razem po dwa kawałki. Ja jestem na diecie, ale również nie mogłam sobie odmówić. Zresztą babka z tego przepisu jest znacznie mniej kaloryczna, niż niejedno inne ciasto. Polecam na Wielkanocny stół, w szczególności udekorowaną wiosennie kolorowymi posypkami i kwiatami z opłatka.




SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 kropel ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 g kakao
  • dekoracja: polewa czekoladowa, dekoracje cukiernicze



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babki lub formę keksową wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Jajka wbić do miski, dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać masło, dodać ekstrakt waniliowy, 30 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować do połączenia składników. Połowę ciasta wlać do formy, zaś do pozostałego dodać kakao i 70 ml mleka. Zmiksować i przelać na wierzch ciasta. Formę włożyć do piekarnika i piec 50 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, a po 3 minutach delikatnie wyciągnąć ją z formy i przełożyć na kratkę do ostudzenia. Ostudzoną babkę udekorować polewą czekoladową i kolorowymi dekoracjami cukierniczymi. Przechowywana w pojemniku babka zachowuje świeżość nawet kilka dni. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz