marca 29, 2021

Czym zastąpić jajka w wypiekach?

Jajka to podstawowy element wielu wypieków - szczególnie istotne w tym przypadku są żółtka, gdyż są doskonałym spoiwem potrzebnym do dokładnego połączenia się składników.

Czy więc można przygotować wypieku bez dodatku tak ważnego składnika? Jak najbardziej! Trzeba tylko wiedzieć, czym je zastąpią 😉



Mus jabłkowy

1/4 szklanki musu jabłkowego, czyli ok. 60g, zastąpi 1 jajko.

Taki mus świetnie sprawdzi się do muffinek czy ciast typu brownie.


Jogurt naturalny

1/4 szklanki jogurtu naturalnego, czyli ok. 60g, zastąpi 1 jajko.

Jogurt świetnie sprawdzi się przy pieczeniu muffinek, ciast, ale także chleba.


Ocet + soda

1 łyżka octu (np. jabłkowego) + 1/2 łyżeczki sodu zastąpią 1 jajko.

W wyniki połączenia octu z sodą zachodzi reakcja, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla nadający ciastu puszystość. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny.


Banan

Szklanka zmiksowanych (lub rozgniecionych) bananów, czyli ok. 56g, zastąpi 1 jajko.

Banan świetnie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Co prawda może być wyczuwalny jego smak, ale czasami będzie to sporą zaletą - np. w cieście czekoladowym.


Siemię lniane

Łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody zastąpi 1 jajko.

Świetnie nada się do wszystkich wypieków - w połączeniu z wodą siemię tworzy gęstą, kleistą papkę, która zwiąże wszystkie składniki.


Tofu

1/4 zmiksowanego tofu zastąpi 1 jajko.

Możesz wykorzystać je do przygotowania ciast.


Nasiona chia

Łyżka zmielonych nasion chia wymieszana z 3 łyżkami wody zastąpi 1 jajko.

Możesz wykorzystać je do przygotowania ciast, ciasteczek oraz chlebów. Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel, który podczas pieczenia doskonale wiąże składniki. Należy jednak pamiętać, aby przed użyciem taką mieszankę odstawić na kilka minut, żeby zgęstniała.


Powidła śliwkowe

1/3 szklanki powideł śliwkowych, czyli ok. 60g, zastąpi 1 jajko.

Świetnie sprawdzą się przy przygotowywaniu ciast - pamiętajcie jednak, że jeśli zastępujecie jajka powidłami warto zmniejszyć ilość dodanego cukru!


Mąka kukurydziana / ziemniaczana / z ciecierzycy / owsiana

Łyżka mąki wymieszana z 3 łyżkami mąki zastąpi 1 jajko.

Świetnie sprawdzi się w wypiekach.


Masło orzechowe

3 łyżki masła zastąpią 1 jajko.

Świetnie sprawdzi się w wypiekach.


Awokado

Awokado zastąpi 1 jajko.

Świetnie sprawdzi się przy pieczeniu ciast i ciasteczek, szczególnie o smaku czekoladowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger