Śmietanowa babka czekoladowa

Babka czekoladowa a'la murzynek, z prawdziwą gorzką czekoladą, przygotowana na kwaśnej śmietanie. Na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady. Jedna z moich ulubionych ♡
Wychodzi wilgotna, a zarazem miękka, delikatna i lekko sypka. Do tego mocno czekoladowa, ale nie za słodka - miłośnicy naprawdę słodkich wypieków powinni dodać więcej cukru lub wykonać polewę z czekolady mlecznej.
Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Czekoladowa babka na śmietanie

 
Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • niepełna szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g gorzkiej + 50 g mlecznej)
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • posypka czekoladowa






Wykonanie:

W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką oraz masło. Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.

Mieszamy mąkę przesianą przez sitko z kakao oraz proszkiem do pieczenia.

Jajka wbijamy do osobnej miski i ucieramy z cukrem, aż staną się jasne i puszyste. Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz śmietanę i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i miksujemy, aż otrzymamy jednolite ciasto.

Ciasto przenosimy do keksówki (u mnie półokrągła 35 x 10 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-55 min., do suchego patyczka.
Studzimy na kratce.

Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką oraz olej. Miseczkę umieszczamy nad rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.

Polewę rozprowadzamy po wierzchu babki i posypujemy posypką czekoladową.

Rada:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.



Babka czekoladowa na śmietanie

Babka czekoladowa

Śmietanowa babka

Czekoladowa babka

Śmietanowa babka z czekoladą


Komentarze

  1. Dzięki! Super przepis! Wyszła mi z niego idealna babka, mięciutka i odpowiednio wilgotna, czyli taka babka, jakie lubię najbardziej:) I jeszcze ta gorzka czekolada, no po prostu pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny