Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 28 marca 2021

Wilgotna babka serowo- pistacjowa

Ta babka, to zdecydowanie "polecajka" dla osób lubiących nabiał i biały ser, ponieważ jest on mocno wyczuwalny. Dzięki niemu też, ciasto jest bardzo wilgotne, a odpowiednio przechowywane (pod przykryciem) długo zachowuje świeżość. Kolejnym elementem który może zaskoczyć prócz samej babki, jest jej polewa przygotowana na bazie słodkiej śmietany. Błyszcząca, delikatna i bardzo mleczna. Propozycja dla odważnych, czy znajdą się tu tacy?!


Składniki na 1 babkę:

3 jajka w temp. pokojowej
50g miękkiego masła
20g miękkiej pasty pistacjowej
200g twarogu sernikowego
½ szklanki drobnego cukru
1 mały cukier wanilinowy
¹⁄₃ szklanki oleju
250g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Lukier śmietanowy:
80g śmietany 36%
½ szklanki cukru pudru
Kilka zielonych, surowych pistacji

Sposób przygotowania:

Jajka, pastę pistacjową, cukier kryształ oraz wanilinowy i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy miękkie masło oraz twaróg sernikowy, a na końcu olej. Do gotowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem, wysypanej odrobiną bułki tartej i uprzednio mocno schłodzonej w lodówce formy na babkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na ok 45 minut (do suchego patyczka). Babkę pozostawiamy w formie przynajmniej pół godziny, a następnie ostrożnie wyciągamy. Studzimy całkowicie i przygotowujemy polewę.
Śmietanę łączymy z przesianym cukrem pudrem tak by nie było grudek. Polewamy po cieście (ma spłynąć, pozostawiając cienką warstwę), dekorujemy pistacjami.

Do swojej babki użyłam także 2 łyżki oleju z pestek dyni, mając nadzieję na piękny zielony kolor, jednak jak widać- brak spektakularnego efektu, więc ten składniki pominęłam w spisie ;)

2 komentarze:

  1. Wszystko co zawiera pistacje, biorę w ciemno. Czy są one to mocno wyczuwalne? Podejrzewam, że nie, ze względu na ich małą ilość. Robiłam niedawno sernik pistacjowy i byłam rozczarowana jego smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety w środku jest niemal niewyczuwalna, ser skradł cały smak 🙈 pistacje są wyczuwalne tylko te co na górze. Wszystko też kwestia użytej pasty, moja nie jest najlepszej jakości. Najlepiej byłoby zrobić ją samemu, ale ten koszt pistacji... Więc skusiłam się i kupiłam w 🐞 aletak jak mówię, daleko jej do ideału 🙈

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.