Wielkanocne przygotowania czas zacząć
No kochani, czas ruszyć z kopyta ze świątecznymi przepisami. Wielkanoc już za tydzień. I chociaż mam jeszcze wiele spraw do zakończenia przed nimi i ciężko mi już myśleć o Świętach, to jednak postaram się wrzucić tutaj jakieś przepisy w tym klimacie. Zaczynamy od wielkanocnego mazurka. Na blogu jest jak do tej pory niewiele przepisów na ten rodzaj wypieku. Muszę jednak zaznaczyć, że są na tyle pyszne, że ja właściwie nie czuję potrzeby eksperymentowania w tym temacie. Co roku mogłabym jeść właśnie jeden z nich i nie miałabym z tym większego problemu. Do tej kategorii wpisuje się jednak ogrom innych moich przepisów na bazie kruchego ciasta, bo to akurat regularnie pojawia się w moich keto ciastach. Tak więc wybór jest dosyć spory.
Wegańskie kruche ciasto – lepszy smak i konsystencja
Zdecydowałam się jednak przerobić tradycyjny w naszej rodzinie przepis na wielkanocnego mazurka nie tylko na wersję keto, ale nawet vegan keto. Okazuje się, że kruche ciasto bez jaj smakuje jeszcze lepiej niż w wersji z nimi. Nie umiem powiedzieć dlaczego, ale jego konsystencja odpowiada mi dużo bardziej. Stąd decyzja o wegańskim spodzie do mazurka. A nadzienie? Nadzienie to w oryginalnej recepturze wariacja na temat kajmaku. Przygotowuje się go praktycznie z kremówki i cukru. Gotuje tyle, żeby masa zgęstniała, ale nie nabrała intensywnego koloru. W efekcie, po ostudzeniu powstaje dość zwarta i twarda, ale bardzo słodka masa, którą każdy w mojej rodzinie wręcz uwielbiał. Nic dziwnego, skoro do jej przyrządzenia używało się 400 g cukru! Toż to prawdziwe niebo dla każdego cukrowego narkomana. 😛
Keto wegański mazurek – kwestia nadzienia
W wersji keto nie ma oczywiście mowy o użyciu cukru, trzeba znaleźć dla niego jakieś sensowne zastępstwo. Można próbować z erytrytolem, ale on ma tendencje do krystalizowania się i efekt końcowy mógłby nie spełniać oczekiwań. Jest jednak inna opcja – alluloza. O tym słodziku była już mowa przy okazji tarty Snickers, która – swoją drogą – perfekcyjnie sprawdzi się w roli wielkanocnego mazurka. 🙂 Alluloza zdaje egzamin wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z karmelem czy też kajmakiem. Głównie właśnie dlatego, że się nie krystalizuje, a więc po ostudzeniu nie zmienia konsystencji, a po drugie daje się karmelizować. Tym sposobem powstał ten oto keto wegański mazurek. Równie pyszny i słodki jak jego pierwowzór, jednak duuuuużo zdrowszy. To, co? Chyba damy radę zorganizować keto Wielkanoc? 😀
P.S. Dużym plusem mazurków jest to, że można je zrobić z wyprzedzeniem i zamrozić, co właśnie mam zamiar uczynić, żeby wytrzymał do Wielkanocy… 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Wegański mazurek
Składniki
Spód tarty – wegański
- 60 g olej kokosowy rafinowanego
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 łyżki śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo (czubate, ok. 50 g)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 110 g mąka kokosowa
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
Nadzienie
- 200 ml mleko kokosowe
- 150 g alluloza
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 70 g nierafinowany olej kokosowy
- 80 g czekolada gorzka min. 85% kakao lub niskowęglowodanowa
- 8 g nierafinowany olej kokosowy
Sposób przygotowania
Spód tarty – wegański
- Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i utrzeć na gładkie ciasto. Formę to tarty ( u mnie okrągła o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wylepić ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 12 – 15 minut aż brzegi lekko się przyrumienią. Ostudzić.
Nadzienie
- Allulozę, ekstrakt z wanilii i mleko kokosowe umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez 11 minut cały czas mieszając. Masa powinna trochę zgęstnieć i zmienić kolor na beżowy. Lekko ostudzić, po czym dodać 80 g oleju kokosowego. W międzyczasie, w osobnym garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z pozostałym olejem kokosowym. Gdy masa kajmakowa zgęstnieje, ale nadal będzie płynna, wylać ją na spód. Na wierzchu masy wylewać czekoladę formując okręgi jeden obok drugiego. Nożem wykonać kilka ruchów ze środka mazurka w stronę brzegów tak, aby powstał atrakcyjny wzór. Wstawić do lodówki, żeby masy dobrze zastygły (min. 2 h, najlepiej na całą noc)
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.