Jajka faszerowane musem z buraka i fety z dodatkiem kawioru i rzeżuchy

Jajka faszerowane musem z buraka i fety z dodatkiem kawioru i rzeżuchy

Dziś mam przepis na jajka z kremowym i aromatycznym musem buraczanym, który powstał z połączenia pieczonego buraka, fety, musztardy, soku z cytryny i pieprzu. Tylko pięć składników, idealnie pasujących do siebie, daje przepyszny mus, który do tego pięknie prezentuje się w połówkach jajek.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Buraka ze skórką zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez  godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza, ewentualnie możesz go też ugotować, ale nie będzie tak aromatyczny, jak ten z piekarnika.
  2. Jajka ugotuj na twardo – 10 minut we wrzącej wodzie.
  3. Zalej jajka zimną wodą, ostudź, obierz i delikatnie poprzekrawaj na pół.
  4. Wyjmij żółtka i wrzuć do miseczki.
  5. Buraka obierz i pokrój na kilka części – wrzuć je do miski z żółtkami jaj. Dodaj także ser typu feta, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę soku z cytryny oraz pół łyżeczki czarnego pieprzu.
  6. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
  7. Połówki jajek uzupełnij musem z buraka i udekoruj kawiorem i rzeżuchą lub według własnego uznania.
  8. Smacznego 🙂

Składniki

  • 8-10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średniej wielkości burak – około 170 g upieczony lub ugotowany
  • 200 g sera typu feta
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • opcjonalnie do dekoracji 40 g kawioru ze pstrąga tęczowego lub innego kawioru
  • liście rukoli lub roszponki
  • opcjonalnie rzeżucha

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz