Dziś mam przepis na jajka z kremowym i aromatycznym musem buraczanym, który powstał z połączenia pieczonego buraka, fety, musztardy, soku z cytryny i pieprzu. Tylko pięć składników, idealnie pasujących do siebie, daje przepyszny mus, który do tego pięknie prezentuje się w połówkach jajek.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Buraka ze skórką zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza, ewentualnie możesz go też ugotować, ale nie będzie tak aromatyczny, jak ten z piekarnika.
- Jajka ugotuj na twardo – 10 minut we wrzącej wodzie.
- Zalej jajka zimną wodą, ostudź, obierz i delikatnie poprzekrawaj na pół.
- Wyjmij żółtka i wrzuć do miseczki.
- Buraka obierz i pokrój na kilka części – wrzuć je do miski z żółtkami jaj. Dodaj także ser typu feta, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę soku z cytryny oraz pół łyżeczki czarnego pieprzu.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- Połówki jajek uzupełnij musem z buraka i udekoruj kawiorem i rzeżuchą lub według własnego uznania.
- Smacznego 🙂
Składniki
- 8-10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 średniej wielkości burak – około 170 g upieczony lub ugotowany
- 200 g sera typu feta
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka ostrej musztardy
- opcjonalnie do dekoracji 40 g kawioru ze pstrąga tęczowego lub innego kawioru
- liście rukoli lub roszponki
- opcjonalnie rzeżucha