Pałki kurczaka pieczone na ryżu

Szukasz szybkiego dania na obiad, które zrobisz w jednym naczyniu praktycznie w kilku ruchach? Wypróbuj pałki kurczaka pieczone na ryżu. Przygotowuje się go w ciągu kilku minut, całość dochodzi kilkadziesiąt minut w piekarniku i posiłek dla całej rodziny gotowy! Główne składniki to ryż, woreczek warzyw na patelnie oraz pałki z kurczaka, które można opcjonalnie wymienić na całe udka z kurczaka bądź skrzydełka. Choć mi najbardziej smakuje wersja z podudziami. Składniki na pałki kurczaka pieczone na ryżu są ogólnodostępne a przepis nieskomplikowany, myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Jeśli lubisz dania mięsne wypróbuj np. schab duszony z warzywami.

pałki z kurczaka pieczone na ryżu

Pałki kurczaka pieczone na ryżu – Składniki

  • 5 pałek z kurczaka
  • 2 woreczki surowego ryżu paraboiled
  • 1 opakowanie 750 g dowolnej mrożonki warzywnej bez dodatku ziemniaków
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • odrobina ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Składniki na zalewę do pałek kurczaka

  • 200 ml wody
  • 400 ml passaty z pomidorów
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • garść ziół prowansalskich
  • pieprz i sól do smaku

Pałki kurczaka pieczone na ryżu

Pałki kurczaka pieczone na ryżu – Wykonanie

Pałki kurczaka dokładnie umyj, osusz papierem kuchennym. Obtocz w słodkiej i ostrej papryce, soli, pieprzu. Włóż do lodówki na godzinę, jeśli nie masz czasu możesz ominąć ten krok i od razu przejść do następnego.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, nie więcej. Podsmaż mięso delikatnie z każdej strony, maksymalnie kilkanaście sekund z każdej strony.

Na dno żaroodpornego naczynia wysyp 200 g suchego ryżu – są to 2 klasyczne torebki ryżu.

Na wierzch wysyp całe opakowanie mrożonych warzyw, ja używał porcji do zupy i składała się z marchewki, pietruszki, selera i pora. Możesz dodać dowolną mieszankę, która nie zawiera ziemniaków.

Na to nałóż podsmażone mięso.

Do garnuszka wlej wodę, passatę z pomidorów oraz wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Gorącą zalewę przelej delikatnie do naczynia z mięsem.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C ustawienie piekarnika góra – dół, piecz przez około 60 minut do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą zalewę.

Jeśli zdarzy się, że ryż będzie jeszcze twardy i już nie będzie miał zalewy do wchłonięcia możesz dodać pół szklanki wody.

Smacznego!