Karmelowe wafle z polewą czekoladową

Karmelowe wafle z polewą czekoladową Domowe wafle, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Z tą różnicą, że w moim domu najczęściej pojawiały się pyszne wafle czekoladowe. Klasyczne bez polewy i ozdób. Ja dziś mam dla was inny przepis. Proste w przygotowaniu karmelowe wafle z polewą czekoladową. Minimalna ilość składników, prostota i smak. A do tego cieszą oko 😉 Takie wafle to idealny deser do popołudniowej kawy. Możecie je też śmiało przygotować na różne spotkania, a nawet na święta. Prosto, słodko i pysznie. Spróbujcie 🙂

Składniki:

  • 1 masa krówkowa słony karmel (puszka 400 g)
  • 100 g masła
  • suche wafle – 7 sztuk
  • około 100-120 g czekolady (u mnie mix: kawałki czekolady, krople czekolady)
  • do ozdoby: płatki migdałów i krople czekolady

Przygotowanie:

Masę krówkową miksujemy dokładnie z miękkim masłem.

Jeden wafel układamy na większym kawałku papieru do pieczenia. Wykładamy po łyżce masy, rozsmarowujemy masę na waflu, przykrywamy ją następnym waflem, aż do wyczerpania masy. Wierzchu ostatniego wafla nie smarujemy.

Teraz ostrożnie zawijamy wafle w papier. Układamy na desce i dociskamy z góry drugą deską. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na noc.

Wafle odwijamy z papieru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostrożnie smarujemy nią wierzch wafli. Zdobimy kroplami czekolady i płatkami migdałów.

Odstawiamy na bok. Gdy czekolada zastygnie kroimy wszystko na kawałki.

Wafle można przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz