Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście

Autor Pieprzyć z Fantazją

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym cieście to nie lada przysmak dla miłośników wszelakich rodzajów serników.

Sernik z brzoskwiniami przygotowuje się bardzo łatwo, pięknie prezentuje się na stole a w smaku nie rozczaruje nikogo.
Na swoim blogu mam dużo przepisów na serniki, pieczone czy na zimno. Zapraszam do odwiedzin i przetestowania przepisu, który wpadnie Wam w oko. Dzielcie się ze mną opiniami, które ciasto najbardziej Wam smakowało, czy w jaki sposób Wy pieczecie serniki czy inne smakołyki.

Sernik z brzoskwiniami – składniki:

Ciasto:
40 dkg mąki 
20 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-4 łyżki śmietany 18%
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru wanilinowego
Ser:
1 kg 30 dkg sera (półtłustego lub tłustego)
6 jajek rozm. L
15 dkg masła
30 dkg cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń

Sernik z brzoskwiniami – jak zrobić?

1. Zmieliłam ser w maszynce

2. Brzoskwinie z puszki odsączyłam z soku i pokroiłam w drobne kawałki

3. Zrobiłam ciasto

Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam. W miarę potrzeby dodawałam więcej śmietany. Podzieliłam na dwie nierówne części i włożyłam na kilkanaście minut do zamrażarki. To ciasto dość szybko się chłodzi.

4. Zrobiłam masę serową

Kiedy ciasto chłodziło się zrobiłam masę serową. Całe jajka ( bez skorupek oczywiście) ubiłam z cukrem i cukrem wanilinowym. Ser rozwierciłam i wlewałam strużką ubite jajka. Wsypałam budyń. Rozwierciłam. Masło roztopiłam i wlałam do masy serowej. Wymieszałam wszystko na gładką masę.

5. Upiekłam ciasto

Blaszkę 24×35 cm wyłożyłam pergaminem do pieczenia.
Większą część ciasta starłam na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na papier i wyrównałam. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto i wylałam połowę masy serowej. Pokrojone brzoskwinie rozłożyłam na masie i przykryłam je drugą częścią masy.
Na górę starłam mniejszy kawałek ciasta.
Wstawiłam do piekarnika i piekłam jeszcze ok. 50 minut.

Notatki:
* zamiast budyniu można dodać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej
* potwierdzam, w cieście nie ma jajek

Smacznego!
Lidka

3.8 73 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
4 lat temu

Pyszny serniczek. Kusi!

Andrzej
3 lat temu

mniam

iza
3 lat temu

przepysznie wygląda

Anna
Anna
3 lat temu

A nawierzch posypać rozdrobnionymi orzechami i mamy ciasto luksusowe mniam mniam .

Małgorzata
3 lat temu

Pycha

Magda
Magda
3 lat temu

Jakiś patent aby sernik nie opadł po wyjęciu z piekarnika?

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Jak zapewne już wiesz, na sernik nie trzeba mnie zbyt długo namawiać. Bosko wygląda!

Barbara
Barbara
2 lat temu

Upiekłam sernik bardzo dobry ,tylko ciasta nie podpiekałam i do sera dałam ubitą pianę , dzięki za przepis:)

Translate »
10
0
Would love your thoughts, please comment.x