27 marca 2021

Udka w marynacie z curry

 Wystarczy jakaś ciekawa marynata do mięsa i obiad gotowy. Lubimy udka na wszelkie sposoby i bardzo często je przygotowujemy. 

Składniki:

  • 1 kg udek drobiowych

Marynata:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 3 płaskie łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego

Sposób wykonania:

1. Udka namoczyć w wodzie przez 10-15 minut, po czym wyjąć i osuszyć. Można je pokroić na mniejsze porcje lub pozostawić w całości.

2. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Natrzeć nią mięso, po czym włożyć zamarynowane mięso do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

3. Udka ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, piec w 180 st. C przez 1,5 godziny, w międzyczasie podlewać powstałym płynem z pieczenia mięsa. 

Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!