Wielkanoc już za tydzień, więc na stole świątecznym nie może zabraknąć babki. Tym razem postawiłam na mocno migdałową babę z delikatnym posmakiem nutelli.
Babka nie jest sucha i następnego dnia smakuje równie dobrze :)
Spróbujcie :)
Składniki:
120g miękkiego masła
150g nutelli
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka posiekanych migdałów
1 łyżka kakao
4 łyżki mleka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120g brązowego cukru
100g gorzkiej czekolady
50g masła
Przygotowanie:
Masło razem cukrem ucieramy na puszystą masę, tak aby nie było cukrowych grudek.
Kolejnym krokiem jest zmiksowanie masła z nutellą.
Oddzielamy żółtka, które pojedynczo dodajemy do ciasta i ucieramy od białek.
Przesiewamy mąkę i razem z posiekanymi orzechami, kakao, mlekiem i proszkiem do pieczenia dołączamy do masy. Białka ubijamy na pianę i drewnianą łyżką łączymy z pozostałymi składnikami.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około pół godziny. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
W tym czasie czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy nią babkę. Dekorujemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz