sobota, 27 marca 2021

Migdałowa babka z nutellą

 



Wielkanoc już za tydzień, więc na stole świątecznym nie może zabraknąć babki. Tym razem postawiłam na mocno migdałową babę z delikatnym posmakiem nutelli. 

Babka nie jest sucha i następnego dnia smakuje równie dobrze :)

Spróbujcie :)




Składniki:

 120g miękkiego masła

150g nutelli

5 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka posiekanych migdałów

1 łyżka kakao

4 łyżki mleka

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

120g brązowego cukru

 

100g gorzkiej czekolady

50g masła 




Przygotowanie:

Masło razem cukrem ucieramy na puszystą masę, tak aby nie było cukrowych grudek.

Kolejnym krokiem jest zmiksowanie masła z nutellą.

Oddzielamy żółtka, które pojedynczo dodajemy do ciasta i ucieramy od białek.

Przesiewamy mąkę i razem z posiekanymi orzechami, kakao, mlekiem i proszkiem do pieczenia dołączamy do masy. Białka ubijamy na pianę i drewnianą łyżką łączymy z pozostałymi składnikami.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około pół godziny. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

W tym czasie czekoladę rozpuszczamy z masłem i polewamy nią babkę. Dekorujemy.

Smacznego :) 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz