Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to często podawane danie na wielkanocne śniadanie, ja czasem robię takie jajka również jaka przekąska dla gości. Wykonuje się je błyskawicznie. Bardzo lubię połączenie kwaśnych pieczarek, ogórków z jajkami ugotowanymi na twardo. Tak przygotowane jajka smakują praktycznie każdemu. Sam sos tatarski pasuje również do wędlin, mięs czy nawet śledzi. W niektórych przepisach do sosu tatarskiego dodaje się również pokrojone na drobno ugotowane jajka.

Jajka w sosie tatarskim – Składniki

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 większe ogórki konserwowe bądź 15 malutkich (kupuję często drobne ogórki z czosnkiem, są twarde i bardzo intensywne w smaku)
  • mały słoik marynowanych pieczarek (około 280 g wraz z zalewą)
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • rzodkiewka do dekoracji dania

jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarski – Wykonanie

Jajka ugotuj na twardo. Będą idealnie na twardo po około 7-9 minutach gotowania. Czas gotowania zależy od wielkości jajek. Większe jajka gotuj około 9 minut od włożenia do garnka, mniejsze jajka gotuj około 7 minut. Ugotowane jajka od razu zlej sporą ilością zimnej wody, ponieważ jeśli skorupki jajek będą nadal ciepłe można spowodować, że jajka za długo będą się grzać i będą w środku miały nieestetyczne zielone otoczki. Jeszcze ciepłe jajka obierz ze skorupki i pozostaw do ostygnięcia. Zimne jajka przekrój wzdłuż na połówki,

Dalszym krokiem będzie przygotowanie sosu tatarskiego. Nie w każdym przepisie znajdziemy groszek konserwowy, jednak ja bardzo go lubię, więc w mojej wersji jest go spora ilość,

Pieczarki marynowane odsącz z zalewy, pokrój w drobną kosteczkę,

Ogórki konserwowe również odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę.

Groszek odsącz z zalewy, przelej zimną wodą.

Do miski wrzuć pieczarki, ogórki, groszek. Dodaj majonez oraz jogurt naturalny. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj sporą ilość pieprzu oraz sól do smaku.

Ilość majonezu i jogurtu możesz dowolnie zmieniać, jeśli chcesz, by sos był bardziej gęsty dodaj więcej majonezu, jeśli ma być bardziej „fit” dodaj więcej jogurtu naturalnego.

Na podłużnym półmisku wyłóż na dnie sporą ilość sosu tatarskiego, Następnie na wierzch powciskaj przygotowane wcześniej połówki jajek na twardo.

Półmisek ozdób rzodkiewką, sałatą, szczypiorkiem bądź rzeżuchą, zależnie na co aktualnie masz ochotę.

Smacznego!