Szybkie placki ziemniaczane

Szybkie placki ziemniaczane Lubicie placki ziemniaczane? My bardzo. Placki ziemniaczane najczęściej podaję z sosem i zestawem ulubionych surówek. Dziś była pyszna kiszona kapusta i kolorowa surówka. Mąż czasem jada placki ziemniaczane na słodko 😉 Tak proste i tak pyszne. Tani i dobry dodatek do wielu dań, który uwielbiam od zawsze. Jednak jeśli chodzi o ich przygotowanie, to zawsze było pewne „ale”. Nigdy nie byłam miłośniczką ścierania dużej ilości ziemniaków na tarce 😉 Dlatego takie placki zbyt często u nas nie gościły. Ale teraz mam szatkownicę Zelmotor i moja wymówka dotycząca ścierania znika 😉 Surówki, placki ziemniaczane, marchewka na babeczki marchewkowe. Teraz wszystko mogę przygotować w kilka chwil. Polecam takie urządzenie każdemu kto ceni czas i wygodę. Dobra, polska marka. Dobry sprzęt.

Składniki:

  • około 10 średniej wielkości ziemniaków (około 1 kg, waga po obraniu)
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • opcjonalnie 1 ząbek czosnku
  • sól (u mnie około 3/4 łyżeczki)*
  • olej do smażenia

*można całość doprawić też pieprzem

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Ja użyłam do tego szatkownicy Zelmotor.

Ziemniaczaną masę przekładamy na sito. Umieszczamy je nad miską i zostawiamy do odcieknięcia (pod koniec lekko dociskam masę). Kiedy całość odcieknie ostrożnie zlewamy sok, ale tak by nie wylać osadzonej na dnie miski skrobi z ziemniaków. Przekładamy do niej masę ziemniaczaną.

Cebulę i czosnek (opcjonalnie) obieramy i również przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do miski z ziemniakami. Wbijamy też 2 jaja, dodajemy sól i na początek 2 łyżki mąki. Mieszamy składniki łyżką. Jeśli masa wydaje się zbyt lejąca można dodać więcej mąki.

Na rozgrzany olej nakładamy łyżką stołową porcje masy tworząc placki ziemniaczane. Smażymy z obu stron na złoto.

Usmażone placki układamy na papierowym ręczniku, aby odciekły z tłuszczu (ja smażę na mniejszej ilości tłuszczu, więc nie jest go tak wiele).

Placki podajemy z ulubionymi dodatkami.

Z przepisu wychodzi ponad 20 placków ziemniaczanych. Ilość zależy od wielkości i grubości smażonych placków.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz