Tegoroczne święta znowu nie będą należały do najłatwiejszych, ale mimo wszystko musimy pomyśleć o przygotowaniach i mimo, iż w wąskim gronie cieszyć się świętami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrami do białości. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Pod koniec dodajemy stopione masło. Mieszamy i przelewamy do wysmarowanej formy na babkę. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz