Babka orzechowa

Tegoroczne święta znowu nie będą należały do najłatwiejszych, ale mimo wszystko musimy pomyśleć o  przygotowaniach i mimo, iż w wąskim gronie cieszyć się świętami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową.

Składniki:

- 5 jajek

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 250 g masła

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrami do białości. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy. Pod koniec dodajemy stopione masło. Mieszamy i przelewamy do wysmarowanej formy na babkę. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę. Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową.





Komentarze