Ciasto Hucułka

by - 3/26/2021 12:01:00 AM

To ciasto będzie idealne na święta Wielkanocne, chociaż wygląda na skomplikowane to wcale takie nie jest i bardzo łatwo i szybko się je robi. Jest pyszne i naprawdę warte zrobienia ;)






Składniki na tortownice o śred. 22 cm

Ciasto:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany np 18%
Na ciasto:
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
  • 3 białka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 opakowania kisielu np. jagodowego
  • 6 łyżek orzechów włoskich posiekanych
Masa:
  • 120 g masła
  • 300 g kajmaku

Ciasto kruche

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i dzielimy go na 2 części, a następnie z każdej z nich odcinamy po 1/5 i chowamy do zamrażalki.
Jeśli macie dwie blaszki to oby dwie wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylepiamy obie blaszki ciastem i chowamy do lodówki.
Ja mam jedną blaszkę więc wylepiłam jedną blaszkę, a druga połowę ciasta również schowałam do lodówki.




Na ciasto

Piekarnik nastawiamy na 190 stop.

2. Białka ubijamy na sztywno pod koniec utrwalając je cukrem, na sam koniec wsypujemy kisiel i krótko miksujemy.
3. Wyjmujemy blaszkę z ciastem z lodówki i rozsmarowujemy na nim połowę z połowy opakowania dżemu, posypujemy 3 łyżkami orzechów, a następnie połowę piany i na to ścieramy 1/5 ciasta z zamrażarki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.







 W ten sam sposób postępujemy z drugim ciastem (oczywiście jeśli mamy jedną blaszkę musimy poczekać na upieczenie się pierwszego ciasta, potem je delikatnie zsunąć razem z papierem i wyłożyć nowy papier i ciasto) dalej postępujemy tak samo (dżem, orzechy, piana, starte zamrożone ciasto)

4. Upieczone i ostudzone ciasta zdejmujemy z blaszek oraz odklejamy papiery z nich.
5. Jeden blat z powrotem wkładamy do blaszki.

Masa

6. Masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce kajmaku aż do wykończenia.
7. Gotową masę wykładamy na dolny blat, przykrywamy drugim blatem, owijamy folią i chowamy do lodówki na cała noc. 



Po wyjęciu z lodówki następnego dnia, ciasto jest gotowe. Smacznego !!



Podobne Posty

19 comments

  1. Dużo kalorii ale na pewno rozpływa się w ustach <3!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie tak dużo kalorii, ale to prawda jest pycha :D

      Usuń
  2. Piękne ciasto :) I musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie na jego widok ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciasto kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, bardzo fotogeniczne i apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mogę nigdzie dostać kisielu jagodowego. Może być wiśniowy?

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja zapomniałam o kisielu. Ciekawe jak ciasto będzie smakowalo bez tego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pianka nie będzie chrupiąca i raczej opadnie ale w smaku i tak będzie dobre ;)

      Usuń
  8. rewelacyjnie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda to ciacho. Przy najbliższe okazji wypróbuję. Nie widziałam jeszcze takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Upsss, dzis robie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych