marca 25, 2021

Wafle owsiane

Wafle ryżowe to bardzo popularna przekąska zarówno "na sucho", jak i z dodatkami - np. z dżemem, kremem czekoladowym czy nawet wędliną jako zamiennik kanapki.

Niestety nie wszyscy wafle ryżowe mogą jeść - jakby nie patrzeć jest to wysokoprzetworzony biały ryż, jego indeks glikemiczny będzie więc wysoki. Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (np. diabetycy) czy z insulinoopornością powinni więc raczej o nich zapomnieć.

Ostatnio znalazłam jednak ciekawą alternatywę - wafle owsiane.

W ich składzie znajdziemy wyłącznie mąkę owsianą - co ważne pełnoziarnistą! Są więc źródłem węglowodanów złożonych (cukrów prostych znajdziemy tam zaledwie 1,2g w 100g), a także białka i błonnika - tego ostatniego aż 10,9g w 100g produktu.

Trzeba jednak pamiętać, że mąka owsiana może zawierać gluten, a więc w przeciwieństwie do wafli ryżowych, wafle owsiane nie są bezpiecznym produktem dla osób cierpiących na celiakię.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger