Słodkie wypieki bez białego cukru
Art. Sponsorowane

Słodkie wypieki bez białego cukru

Powszechnie wiadomo, że biały cukier nie zalicza się do najzdrowszych substancji. Aktualna piramida żywieniowa zachęca wręcz do jak największego ograniczenia go w codziennej diecie. Co jednak zrobić, gdy kocha się słodki smak oraz uwielbia się rozmaite wypieki? Można przetestować naturalne słodziki, które skutecznie zastępują owianą złą sławą sacharozę.

Jakie słodziki najlepiej wykorzystywać? Które substancje są szczególnie wartościowe i bezpieczne dla małych i dużych łasuchów? Więcej na ten temat napiszę poniżej.

Dlaczego biały cukier jest niezdrowy?

Na temat białego cukru napisano i powiedziano już naprawdę wiele. Jest to substancja słodząca, niemal w całości składająca się z sacharozy. Produkuje się go z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej.

Cukier spożywczy jest obecny w zasadzie w niemal wszystkich gotowych produktach – od chleba i bułek, przez jogurty i przekąskach, aż do napojów i słodyczy. Jak podaje GUS z roku na rok Polacy spożywają coraz więcej cukru, który potrafi mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie, zwłaszcza gdy jest dostarczany do organizmu w nadmiarze.

Jakie konsekwencje zdrowotne wiążą się ze spożywaniem białego cukru? Ze względu na wysoką kaloryczność prowadzi często do otyłości i gromadzenia tkanki tłuszczowej. Oprócz tego bywa powodem licznych chorób, jak choćby próchnica, nadciśnienie, problemy z sercem, a w niektórych przypadkach może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory, zwłaszcza te związane z układem pokarmowym.

Zdrowsze alternatywy – jakie słodziki warto stosować?

Na rynku można znaleźć wiele zamienników dla białego cukru. Popularne słodziki produkuje się z substancji w pełni naturalnych oraz sztucznie wytwarzanych.

Zdecydowanie bezpieczniej stawiać na te pierwsze, które oprócz pysznego smaku i obniżonej kaloryczności, potrafią dostarczać cennych składników odżywczych. Szeroki wybór naturalnych substancji słodzących można znaleźć na stronie: https://sklepagnex.pl.

Co zalicza się do wartościowych i zdrowych słodzików naturalnych? Jednym z najpopularniejszych jest bez wątpienia stewia, czyli wyciąg z rośliny o tej samej nazwie, sprzedawana w formie proszku lub kryształków. Poza słodkim smakiem wyróżnia ją szereg właściwości prozdrowotnych. Stewia potrafi bowiem obniżyć ciśnienie krwi, ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Innym naturalnym słodzikiem jest erytrol, czyli produkt powstający podczas fermentacji glukozy. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, dzięki czemu jest to substancja szczególnie rekomendowana diabetykom. Erytrol ogranicza też działanie próchnicy oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Trzecim słodzikiem, o którym warto pamiętać, jest ksylitol. Co to takiego? Tym mianem określa się cukier brzozowy, o szeregu właściwości prozdrowotnych. Jest to substancja zalecana w diecie cukrzycowej lub odchudzającej. Wykazuje nawet właściwości przeciwstarzeniowe oraz podnosi ogólną odporność organizmu.

Słodki smak na co dzień i od święta

Znane porzekadło głosi, że cukier krzepi. Trudno jednak kierować się tą zasadą w życiu, zwłaszcza gdy ma się świadomość, jak negatywne konsekwencje dla zdrowia potrafi mieć biały cukier.

Zdecydowanie lepiej zastąpić go zatem naturalnymi alternatywami, które bez przeszkód można dodawać do słodkich wypieków, ciesząc się ulubionym smakiem i dbając o dobrą kondycję każdego dnia.

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *