Jajka Porady Święta Wielkanoc

Jak zrobić jajka w koszulkach

25 marca 2021
Jak zrobić jajka w koszulkach

 

 

Jak łatwo zrobić jajko w koszulce

   Przepis na super jajka, delikatne i kremowe czyli jajka w koszulkach. Jak zrobić jajko w koszulce, albo jajka poszetowe bez octu i folii? Prosty i skuteczny przepis na znakomite jajka w koszulkach, smaczne i zdrowe. Nie od dziś wiadomo, że jajka na miękko są zdrowsze od jajek gotowanych na twardo. Nie każdy lubi lub może spożywać ocet, nie każdy też chce używać folii do gotowania jajek. Polecam jajko w koszulce bez octu i bez cytryny.

Tak ugotowane jajka na miękko są nie tylko doskonałą przekąską, ozdobą stołu mają jeszcze jedną ogromną zaletę. Nie trzeba ich obierać! A wiemy jak trudno obrać jajko na miękko. Jajka w koszulkach rozwiązują kilka problemów. Każdy z nas się zapewne nieraz zastanawiał: dlaczego jajka nie chcą się obierać? Jak obierać świeże jajka? Co zrobić żeby skorupka odchodziła od jajka? Jajka w koszulkach z mojego przepisu zaradzą na te wszystkie problemy. 

 

Czy da się zrobić jajko w koszulce bez octu

Co to jest jajko w koszulce? Jak się gotuje jajka w koszulce? Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki. Jest to jajko tradycyjnie gotowane na miękko w wodzie na bardzo małej mocy palnika. Jajka w koszulkach gotuje  się do 3 minut, do momentu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. W starych książkach kucharskich jajko w koszulce można spotkać pod nazwą: jajko zgubione, perduty lub jajko poszetowe. Poszetowe pochodzi z języka francuskiego, gdzie poche znaczy kieszeń lub kieszonka. Jak zrobić jajka w koszulkach bez octu? Jak zrobić idealne jajka na miękko? Jajka w koszulkach jak długo gotować? 

 

Jak zrobić jajka w koszulkach bez octu?

Najpopularniejszym przepisem na jajka w koszulkach to ten z octem. Nie każdy lubi octowy posmak delikatnego jajka. Trzeba też mieć niezłą wprawę, aby gotując jajko w koszulce wir w wodzie nie był zbyt mocny. Takie jajko gotowane w wirze z wody i octu nie do końca ( jak dla mnie) smakuje jak jajko gotowane smakować powinno. Jajko na miękko powinno być delikatne, kremowe, spójne i być smakiem samo w sobie. Niestety dodatek octu go tego pozbawia. Jest jeszcze jeden defekt takich jajek, ścinające się białko, w początkowej fazie tworzy nitki, które niestety są wyczuwalne w trakcie jedzenia. 

 

 

Zapraszam na przepis🙂

 

Jak zrobić jajka w koszulkach

Jak zrobić jajka w koszulkach

 

 

 

 

Jak zrobić jajka w koszulkach przepis

jajka 3 sztuki

foremki sylikonowe 3 sztuki

sól

 

 

Jak zrobić jajka w koszulkach

Jak zrobić jajka w koszulkach

 

 

Jajka w koszulkach jak zrobić bez octu

W garnku zagotuj około  3 – 4 centymetrów wody.

Każdą foremkę przepłucz ciepłą wodą. 

Jajka sparz wrzątkiem, a następnie do każdej foremki wbij po jednym jajku. odrobinę posól. Na tym etapie solenie można pominąć i dopiero solić w trakcie jedzenia.

Gdy woda zacznie się gotować ostrożnie wstaw foremki z jajkami do garnka. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości foremek, jeśli jest mniej ostrożnie dolej wrzątku. 

 

Jak zrobić jajka w koszulkach

 

 

Jajka w koszulkach gotuj do 3 minuty od momentu gdy woda ponownie zacznie wrzeć. 

Widziałam znaleźli się fachowcy, którzy twierdzą, że w koszulce się tyle nie gotuje. Tylko zapomnieli doliczyć czasu jaki jest potrzebny na zagrzanie foremki. 😋

Pilnuj aby jajka gotowały się bardzo wolno, pod przykryciem. Aby uniknąć ewentualnego skraplania się wody do foremek z jajkami, połóż pod pokrywkę ręcznik papierowy, który zbierze skraplającą się wodę. 

 

 

 

Za pomocą łyżki wyławiamy foremki z wody i ostrożnie przekładamy na talerz. Gdy lekko ostygną odchylamy delikatnie foremkę od jajka i wyjmujemy jajka w koszulkach. 

Gotując większą ilość jajek w koszulkach np. na świąteczne śniadanie, możesz to zrobić na patelni. Zmieści się i więcej foremek i łatwiej je będzie wyłowić. 

Polecam także:

jajka z szynką

Smacznego 😊 

 

Jak zrobić jajka w koszulkach

Jak zrobić jajka w koszulkach

 

 

Jajka w koszulce w woreczku

Można zrobić jajka w koszulkach bez octu, używając do tego woreczka lub jak kto woli folii. Tak gotowane jajka w woreczku trzeba pilnować aby nie opadły na dno lub nie dotykały ścianek garnka, wtedy się folia może rozerwać. Jajko gotowane w woreczku lub folii jest także niekształtne. I ta folia, choć się mówi że ona spożywcza, ale czy powinno się w niej gotować? 

 

Jajko w koszulce z czym podawać?

Najpopularniejsze to jajka po benedyktyńsku. Czyli jajko w koszulce podawane na  grzance z plastrem podsmażonego bekonu lub szynki, a wszystko polane sosem holenderskim. Są też kanapki marokańskie: jajko w koszulce, humus oraz mięta. Jednak nam najbliższe są jajka w koszulkach podane z sosem chrzanowym lub musztardowym. A tak naprawdę jajko w koszulce to pyszne jajko na miękko. Jest ono cudowne samo w sobie, odrobina soli, pieprzu, szczypiorek i kawałek chrupiącego chleba z masłem. To najlepszy zestaw dla jajka w koszulce. 

Zobacz również

2 komentarze

  • Kuchcik 28 marca 2021 at 06:28

    Fajny pomysł z tymi foremkami sylikonowymi, na pewno go sprawdzę 🙂

  • Zostaw komentarz