Tradycyjny Żurek Wielkanocny na zakwasie

Wyobrażacie sobie Święta Wielkanocne bez żurku wielkanocnego? Ja zdecydowanie nie, u mnie w domu od razu po przyjściu do domu z kościoła właśnie od tradycyjnego żurku wielkanocnego zaczynamy świąteczne śniadanie. Tradycyjny żurek na zakwasie to również pyszne danie, które robię w ciągu roku, dodaję ziemniaki bądź białą kiełbasę w całości, by posiłek był bardziej sycący.

Żurek Wielkanocny na zakwasie – Składniki

  • 500 ml zakwasu żytniego na żurek
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 1 kiełbasa zwyczajna
  • 150 g wędzonego surowego boczku
  • 2 litry rosołu
  • czubata łyżka suszonego majeranku
  • 1 -4 ugotowane jajka na twardo ( w zależności ile osób będzie jadło zupę)
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietanki 30%

żurek na zakwasie

Tradycyjny żurek na zakwasie –
Od czego zacząć?

Do żurku potrzebujemy dobrej jakości zakwas na żurek, możemy go zrobić samodzielnie w domu, wtedy musimy przygotować go kilka dni wcześniej. Przepis na zakwas możesz znaleźć na blogu Kulinarne Przeboje. Ja rzadko samodzielnie robię zakwas, mam sprawdzony gotowy zakwas składający się tylko z naturalnych składników tj. mąka żytnia, woda, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie bulionu warzywnego bądź mięsnego. Polecam robić większą ilość bulionu i mrozić, wtedy zawsze jak mam ochotę na zupę bądź na bazę do jakiegoś innego dania wyciągam tylko porcję zupy, rozmrażam w garnku i już mogę dodawać kolejne składniki.

Jeśli nie masz wcześniej przygotowanego bulionu, to do bulionu warzywnego potrzebujesz:

  • 3 litry wody
  • 4 marchewki
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 2 kawałki suszonych grzybów
  • łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki lubczyku
  • sól

Wszystkie warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę opal nad palnikiem. Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy, pęczek pietruszki. Bulion gotuj pod przykryciem na bardzo malutkim ogniu przez około 1,5 – 2 godziny. Bulion nie powinien się intensywnie gotować, powinien lekko się podgrzewać. Na koniec gotowania dodaj sól, Soli nie dodajemy wcześniej, ponieważ powoduje, że warzywa nie oddają całości swojego aromatu i smaku do wywaru. Do żurku na zakwasie wykorzystujemy sam bulion, bez warzyw.

Do zupy wykorzystaj dobrej jakości boczek, kiełbasę zwyczajną i białą kiełbasę, Są one podstawą dobrej zupy, oszczędzając na tych składnikach otrzymamy tłustą zupę bez klasycznego smaku żurku.

Żurek na zakwasie – Wykonanie

Boczek pokrój w drobną kostkę.

Kiełbasę zwyczajną pokrój w plasterki o około 1,5 cm szerokości.

Białą kiełbasę gotuj przez kilka minut w nieosolonej wodzie. Jak będzie gotowa pozbaw ją osłonki i pokrój w plasterki tej samej szerokości co kiełbasę zwyczajną.

Na rozgrzaną patelnie wrzuć boczek oraz kiełbasę zwyczajną. Poczekaj chwilę, aż boczek zacznie się wytapiać a kiełbasa się lekko zarumieni, dodaj wtedy białą kiełbasę. Smaż jeszcze kilka minut, aż boczek i kiełbasy będą ładnie zarumienione.

Bulion warzywny bądź mięsny doprowadź do wrzenia, dodaj całą zawartość patelni z mięsem i wytopionym tłuszczem do gorącego bulionu. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 20 minut.

Następnie dodaj do zupy majeranek oraz wcześniej przygotowany bądź zakupiony zakwas. Zakwas musisz mocno wstrząsnąć przed dodaniem do zupy, musi mieć jednolitą konsystencje. Najpierw wlej połowę zakwasu, posmakuj zupę, następnie dodawaj zakwas porcjami, by nie był zbyt kwaśny. Po uzyskaniu odpowiedniego smaku gotuj jeszcze przez około 15 minut.

Na koniec dodaj do żurku 100 ml słodkiej śmietanki 30%.

Do każdej porcji zupy dodaj jajko pokrojone na pół.

Smacznego!