Biała kiełbasa cieszy się największą popularnością w okresie świąt Wielkiej Nocy. Jest ona niezastąpionym dodatkiem do żurku. Podajemy ją również na ciepło z dodatkiem musztardy, chrzanu lub ćwikły – zależy, co kto lubi. Kiedyś nie przepadałam za tym rodzajem kiełbasy, ale ostatnio zrobiłam białą kiełbasę pieczoną w piwie z dodatkiem cebuli i musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Tak przygotowana biała kiełbasa bardzo mi zasmakowała. Do zrobienia białej kiełbasy w piwie dodałam piwo jasne, ale można je zastąpić ciemnym lub miodowym. Podczas pieczenia alkohol całkowicie wyparuje i później w ogóle nie czuć jego smaku. Do przygotowania tego dania najlepsza jest biała kiełbasa surowa, ponieważ podczas pieczenia puści ona swoje soki. Biała kiełbasa pieczona w piwie jest najlepsza na gorąco, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Warto podzielić się tym przepisem na białą kiełbasę pieczoną w piwie, ponieważ można go wykorzystać podczas zbliżających się świąt Wielkiej Nocy. Biała kiełbasa pieczona w piwie jest aromatyczna, soczysta i błyskawicznie znika ze stołu. Muszę przyznać, że biała kiełbasa pieczona w piwie na pewno wpisze się w moje świąteczne menu.
Składniki na Białą kiełbasę pieczoną w piwie:
- 4 surowe białe kiełbasy (około 1/2 kg)
- 3 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2/3 szklanki jasnego piwa (może być ciemne)
Przygotowanie Białej kiełbasy pieczonej w piwie:
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć, lekko zrumienić. Dodać musztardę francuską. Doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Wlać piwo. Chwilę poddusić. Patelnię zdjąć z ognia.
- Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 podsmażonej cebuli w piwie. Na to ułożyć kiełbasę i przykryć pozostałą cebulą.
- Naczynie (nie przykrywać) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-50 minut, aż kiełbasa się zrumieni.
- Polecam przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym.
Robię kiełbasę w dość podobny sposób i tylko w takiej wersji jestem w stanie zjeść białą kiełbasę. Smakuje naprawdę dobrze 🙂
Biała jest surowa czy parzona ??? W przepisie jest surowa a na zdjęciu chyba raczej parzona.
może być i taka i taka 🙂
Myślę, że wskazana jest surowa. Parzona nie będzie miała takiego smaku i aromatu. Takie jest moje zdanie :).