Chorwacja - Zupa-krem ze świeżej i kiszonej kapusty (Krem juha od svježeg i kiselog kupusa s kobasicom)

Chorwacja to nie tylko wybrzeże z kuchnią dalmatyńską. Spora część kraju kulinarnie (ale i pod względem klimatu również) ma więcej wspólnego z tym, co je się na Węgrzech czy w innych krajach Europy Środkowej. Taką też propozycją jest ta zupa-krem ze świeżej i kiszonej kapusty. 

Składniki (6 porcji):
- 3 łyżki oleju lub wegańskiego masła
- 1 cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 400 g świeżej białej kapusty
- 300 g kiszonej kapusty (raczej bez marchewki)
- sól, pieprz
- wegańskie kiełbaski (u nas kielbasa firmy Tofurky, ale równie dobre będą te od bezmięsny mięsny lub inne)

Przygotowanie: 
1) Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a świeżą kapustę szatkujemy. 

2) W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy cebulę i smażymy przez kilkadziesiąt sekund. Następnie wrzucamy ziemniaki, świeżą i kiszoną kapustę (nie odsączamy kiszonej kapusty). 

3) Do garnka wlewamy 1.5 litra wody. Gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny. Gdy ziemniaki i kapustą będą miękkie, miksujemy blenderem. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 

4) Zupę serwujemy z podsmażoną wegańską kiełbasą. 

Komentarze