Napoleonka bez pieczenia na biszkoptach

to pyszne i proste do przygotowania ciasto. Specjalistką od tego ciasta jest u nas moja córka – to jej popisowe danie 🙂 Bardzo cieszy mnie to, że cały czas chce i ma nowe pomysły jak je urozmaicać i wzbogacać 🙂 Dzisiaj wersja z biszkoptami, amarantusem preparowanym i śliwkowym pudrem 🙂

Bazą do przygotowania tego ciasta jest stary rodzinny przepis na napoleonkę na herbatnikach.

Bardzo smaczne i efektowne ciasto powstało.

Polecamy!

Przepis na dużą blachę.

 

 

PRZEPIS NAPOLEONKA BEZ PIECZENIA NA BISZKOPTACH

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 kostka 200g masła
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 paczka krakersów
  • 1 paczka biszkoptów
  • posypka z liofilizowanej i sproszkowanej śliwki do dekoracji
  • preparowany amarantus do dekoracji

 

 

Jak zrobić napoleonka bez pieczenia na biszkoptach:

  1. Zaczynamy od przygotowania blachy do ciasta (jeśli blacha jest nie pierwszej nowości wykładamy ją folią spożywczą lub papierem do pieczenia).
  2. Najpierw na dnie blachy wykładamy krakersy jeden przy drugim.
  3. Następnie bierzemy dwa garnki.
  4. W pierwszym garnku podgrzewamy całe mleko.
  5. W drugim garnku rozpuszczamy masło z cukrem.
  6. Następnie do garnka z masłem i cukrem dodajemy mąkę pszenna i ziemniaczaną, budyń, aromat i mieszamy.
  7. Potem do garnka z masłem i mąką stopniowo dodajemy gorące mleko cały czas mieszając – masa będzie gęstnieć. Dodajemy mleko aż do jego wykończenia. Cały czas mieszamy i podgrzewamy. Finalnie musimy otrzymać gęstą masę budyniową.
  8. Następnie powstałą, gorącą masę wylewamy na spód z krakersów.
  9. Potem, kiedy jeszcze masa jest gorąca układamy na wierzchu biszkopty i dekorujemy posypką śliwkową oraz amarantusem preparowanym.
  10. Finalnie ciasto zostawiamy do wystygnięcia a potem wkładamy na 1-2 godziny do lodówki, dzięki czemu będzie dobrze się kroić.