Mazurek wielkanocny z solonym karmelem.

Wielkanoc juz niedługo, dzisiejszym przepisem chce zainspirować Was do zrobienia pysznego mazurka, z moim lubionym, solonym karmelem.

SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 300 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Solony karmel:
  • 300 g cukru
  • 1/2 szklanki wody szklanka o pojemności 250 ml
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 -36 %
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
Zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Składniki na ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść szybko na jednolita masę.

Gotowe ciasto zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Dno prostokątnej blachy o wymiarach 20 x30 cm wyłożyć pergaminem.

Odleżakowane ciasto wyjąc z lodówki i odciąć z niego 1/3 ciasta. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć na dnie blachy do pieczenia.

Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, które można zapleść w warkocz, lub odcisnąć na nich wzory łyżeczką lub widelcem. Z przygotowanych wałeczków uformować na cieście brzegi.

Jeśli zostanie ciasta, wykroić z niego wielkanocne ciasteczka, będzie nimi można ozdobić mazurek.

Dno ciasta nakłuć widelcem. Piec w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół , 20 -30 minut.

Zrobić karmel: Do garnuszka wsypać cukier i zalać go woda. Całość zagotować na małym grzaniu, nie mieszać. Kiedy cukier się rozpuści i przybierze bursztynowy kolor zdjąć go z grzania i bardzo ostrożnie wlać do niego śmietanę. Całość dobrze wymieszać.

UWAGA! Karmel zacznie się bardzo pienić. Następnie garnek ponownie postawić na małym grzaniu i pogotować 2 -3 minuty, mieszając.

Po tym czasie, garnek zdjąć z kuchenki i rozpuścić w nim masło i sól. Odstawić na bok aby lekko przestygł i lekko przestudzony wylać na upieczone ciasto.

Mazurek udekorować według uznania.

Smacznego!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij