poniedziałek, 22 marca 2021

Zapiekane naleśniki z parówkami i serem


 Naleśniki z parówkami i serem zapieczone w piekarniku to świetny pomysł na szyki obiad, czy kolację. Świetnie sprawdzą się też na wynos do pracy czy szkoły.  Jeśli nie przepadacie za parówkami można je zastąpić ulubionymi cienkimi kiełbaskami, lub w ostateczności szynką. Prosto i smacznie. Polecam :)

Składniki ( na ok. 10 sztuk )
 Naleśniki 
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli, szczypta cukru
Dodatki
-  10 parówek
-  10 plasterków ser żółtego
-  garść startego na tarce o dużych oczkach sera żółtego
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki ( słodkiej lub chili w/g gustu )
- 1/2 łyżeczki oregano lub ulubionych ziół
- olej
 
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na ok. 10 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. Przykrywam drugim talerzem i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Na każdym naleśniku na środku układam po plastrze sera i przekrojoną na połówki parówkę.  Boki naleśnika składam do środka, górę i dół tak samo na kształt prostokąta. Tak przygotowane naleśniki przekładam ( łączeniem do dołu ) do uprzednio wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Naleśniki z wierzchu posypuję tartym serem, mieloną papryczką chili i ziołami. Przekładam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Kiedy ser się stopi danie jest gotowe.
Naleśniki podaję na ciepło z sosem czosnkowym i keczupem.
Smacznego :)
 

 


5 komentarzy:

  1. Swojskie jedzenie zawsze się sprawdzi:) pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie idealne dla mojego męża. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki bardzo lubimy, ale z parówkami ich jeszcze nie robiłam. Zapisuję sobie przepis na weekend :)

    OdpowiedzUsuń