Chałka z kruszonką
Kto z nas nie ma wspomnień z dzieciństwa. Ja mam i to najczęściej z chałką, a w zasadzie z samą kruszoną. Bo kto nie wyjadał samej kruszonki niech pierwszy podniesie rękę :)
Niedziela w domu więc pieczenie weszło nam w krew. Ciasta całego nie zjemy, za to chałkę spokojnie uda nam się pochłonąć w dwa dni. Dlatego padło na nią. W Thermomixie robi się właściwie sama, my musimy jej trochę pomóc. Oczywiście można zrobić bez pomocy Thermomixa - należy ręcznie wyrobić ciasto :)
Przepis jest niby na dwie chałki, nam na zimnie wyszła jedna za to przepyszna.
Składniki:
kruszonka
- 30 g mąki
- 20 g cukru
- 25 g masła pokrojonego na kawałki
chałka
- 2 jajka w tym jedno roztrzepane do posmarowania chałki
- 2 żółtka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 40 g świerzych drożdży
- 150 g mleka
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
kruszonka
- do naczynia miksującego wsypać wszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać 10 s/ obr 4 . przełożyć od innego naczynia i włożyć do lodówki
chałka
- do naczynia miskującego wbić 1jajko, dodać żółtka, masło, cukry, drożdże i mleko - podgrzewać 4 min / temp 27 st/ obr. 2
- dodać mąkę i sól - wyrobić czas 3 min/ poz Interwał
- pozostawić w naczyniu miskującym do wyrośnięcia na ok 30 min (najlepiej jak nie będzie przeciągów ;))
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części . Z akżdej uformować trzy wałeczki i zapleść warkocz. (u mnie ciasto nie wyroło na maksa więc zrobiłam tylko jeden warkocz)
- ciasto odstawić na 15 min do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st
- chałki posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać kruszonką.
- piec 20 - 25 min lub do momentu aż zbrązowieje
Podawać z czym tylko chcecie :)
Smacznego !
Smaczniutka
OdpowiedzUsuńYniahyprosre Kara Baxter https://wakelet.com/wake/K1NGiaMtiMRK9vrEWpES8
OdpowiedzUsuńprechsuppbuckkee
Yatporstan_e Evelyn Gaddie Sketchup
OdpowiedzUsuńAvid Pro Tools
Disk Drill
entaltobou
Chałka to moje smaki.
OdpowiedzUsuń