marca 21, 2021

Jabłka w cieście

jabłka w cieście


 Jabłka w cieście - pyszny pomysł na szybkie śniadanie. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, posypane cukrem pudrem, smaczne wspomnienie dzieciństwa. Do tego szklanka mleka i nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

 

Jabłka w cieście

Składniki:

160 g mąki ( szklanka)

150 ml mleka

2 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

2-3 jabłka

trochę cynamonu

cukier puder do posypania 

olej/masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać jajka i mleko, dobrze wszystko wymieszać trzepaczką, odstawić.

Jabłka obrać, pokroić w plastry grubości 3-4 mm, wykroić środki, lekko oprószyć cynamonem.

Na patelni rozgrzać olej/masło, jabłka obtoczyć w cieście z obu stron, smażyć na rumiano z każdej strony, układać na ręczniku papierowym.

Podawać posypane cukrem pudrem.


 

 

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger