marca 20, 2021

Babeczki zajączki wielkanocne

zielone babeczki zajączki wielkanocne


Wielkanoc tuż tuż! Czas pomyśleć o słodkościach na świąteczny stół. Ja mam dla Was 2 w 1 - i słodkości i ozdobę stołu ;) Zielone i wiosenne babeczki zajączki. W środku schowany jest pyszny krem i słodki dżem.


Macie ochotę na więcej babeczek? ↓

  1. Babeczki cytrynowo-borówkowe
  2. Kruche babeczki z kremem i truskawkami
  3. Kokosowe babeczki z wiśniami
  4. Babeczki z mietą i rabarbarem
  5. Wielkanocne babeczki majonezowe

Składniki (9 sztuk):

  • 150 g. świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 100 g. cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 180 g. mąki pszennej
  • 30 g. mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórki otarte z połówki cytryny i połówki pomarańczy
Krem:
  • 250 g. schłodzonej śmietanki 36%
  • 200 g. schłodzonego serka mascarpone
  • 50 g. cukru pudru
Oraz:
  • ok. 5 łyżeczek ulubionego dżemu
  • cukrowe oczka
  • żelki paski o smaku jabłkowym

wypieki na wielkanoc babeczki


Szpinak umyj i dobrze osusz. Włóż do wąskiego i wysokiego naczynia, wlej olej i zmiksuj dokładnie blenderem, aż powstanie gładki zielony sos.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Całe jajka wbij do misy miksera. Dosyp cukier i cukier waniliowy. Miksuj na najwyższych obrotach około 5 minut, masa stanie się jasna i puszysta. Do ubitych jaj wlej szpinak i dodaj skórki z cytrusów. Krótko zmiksuj.
Dodaj w dwóch partiach wcześniej przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki, wymieszaj delikatnie szpatułką, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto rozłóż do foremek na babeczki (najlepiej silikonowych, wtedy można je łatwo wyciągnąć) do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Odczekaj 10 minut, a następnie wyjmij babeczki z foremek i wystudź na metalowej kratce.

Z babeczek zetnij wyrośnięte górki, z których wyskrob  zielone ciasto i pokrusz. Wyskrob jeszcze trochę ciasta ze środka babeczek i nałóż we wgłębienia po trochę dżemu.

Schłodzoną śmietankę i mascarpone włóż do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach aż krem będzie sztywny. Uważaj żeby nie przebić masy, bo krem się zwarzy.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na babeczki z dżemem. Krem obsyp dokładnie zielonymi okruchami ciasta.

Z zielonych żelków wytnij nożyczkami uszka zająców i wbij je głęboko w babeczki. Udekoruj oczkami. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.


słodkie babeczki zajączki na wielkanoc


2 komentarze: