Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki
12:28
0
barszcz z botwinką
barszcz z botwinki
,
botwinka mrożona
,
mrożona botwinka
,
szybka zupa
,
zimowy barszcz z botwinki
,
zupy
Zbliża się wiosna, dlatego trzeba zrobić czyszczenie. Mrożenie botwinki to obowiązkowa pozycja w zadaniach wiosenno-letnich. Dzięki temu w zimie kiedy tylko najdzie mnie ochota mogę mieć mój ulubiony barszcz.
Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki
- 1,2 litra bulionu (u mnie zrobiony jak zwykle z moich domowych kostek rosołowych)
- mały woreczek mrożonej botwinki (może być również świeża - pęczek razem z buraczkami
- cytryna
- jogurt naturalny (zwracajmy uwagę, aby w składzie nie występowało mleko w proszku)
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- opcjonalnie zakwas buraczany ok. 200 ml
- 2 ząbki czosnku
- sól,
- pieprz
- koper
- mąka orkiszowa
Dodatkowo:
- jajka
- ziemniaki
Jeżeli zdecydowaliśmy się na wersję ze świeżej botwinki to zaczynamy od umycia i oczyszczenia botwinki oraz buraczków. Buraczki obieramy i kroimy w dość drobne plasterki. Ja ten etap omijam ponieważ tak przygotowane buraczki i botwinkę miałam podczas mrożenia.
Do gotującego się bulionu wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz buraczki i gotujemy ok. 10 min. Kiedy buraczki będą już miękkie dodajemy posiekane liście oraz łodyżki botwinki. Całość powinna gotować się ok. 5-10 min, aby liście i gałązki były miękkie.
Do botwinki dodajemy sól oraz pieprz, kilka kropel cytryny. Gotujemy ok. 3 min.
Całość możemy zabielić jogurtem naturalnym oraz mąką orkiszową. W tym celu polecam chochelkę zupy odlać do miseczki, do tego wrzucić 1/2 łyżki mąki orkiszowej oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. dokładnie mieszamy - możemy to zrobić ruchomą trzepaczką Ambition (super przyrząd kuchenny, który dostałam od mojego Taty pod choinkę). W ten sposób zahartujemy nasz jogurt i nie zetnie się w zupie.
Całość zagotowujemy ok. 2 min. Posypujemy dużą ilością drobno posiekanego kopru.
Do barszczu z botwinki oczywiście polecam ugotować ziemniaki oraz jajka :) To najpyszniejszy sposób podania.
Smacznego!
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz