Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i szpinakiem
20:56
0
Dania główne
,
danie bezmięsne
,
kasza gryczana na obiad
,
kasza gryczana z pomidorami suszonymi
,
lekki obiad
,
obiad z kaszą gryczaną
,
szybki lekki obiad
Szybkie obiady to ostatnio mój konik! Po co się przemęczać skoro można szybko zrobić coś pysznego. Dzisiaj w mojej lodówce znalazłam kaszę gryczaną z wczoraj, szpinak, otwarty ser feta, a i kupione przez męża pomidory suszone (dwa słoiki - bo źle zrozumiał moją listę zakupów). I z tego udało się stworzyć pyszne danie.
Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i szpinakiem
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 1,5 małej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki koperku
- 2 garści szpinaku
- 3 łyżki sera feta
- oliwa z oliwek
- 3-4 suszone pomidory
- sól
- pieprz
- suszone oregano
Ja miałam kaszę gryczaną ugotowaną wczoraj, ale jeżeli nie mamy takiej to gotujemy kaszę zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu.
Ziarna słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Prażymy przez ok. 2 min. Kiedy słonecznik będzie już uprażony możemy wlać oliwę z oliwek ok. 2 łyżek.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na drobną kostkę, a następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę z pestkami słonecznika.
Teraz możemy wrzucić kaszę gryczaną - pilnując aby kasza się nie przypaliła. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Należy jednak pamiętać, że feta oraz pomidory mają intensywny smak więc polecam lekko doprawić, a kiedy już wszystkie składniki będą doprawić do smaku.
Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, natkę pietruszki oraz koper. Teraz czas na szpinak - płuczemy, suszymy a następnie wrzucamy do kaszy i mieszamy aż szpinak zmięknie.
Kiedy będziemy podawać posypujemy fetą oraz koperkiem.
Smacznego!
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz