Dorsz w pomidorach

 Co zrobić aby ryba nie była nudna? Moja propozycja, to dorsz w mocno pomidorowym słodko-kwaśnym sosie. Sos doprawiłam tymiankiem, czerwona cebulą i świeżym tymiankiem-mówię wam zapach obłędny! Do tego danie przygotowuje się naprawdę ekspresowo. Dorsza polecam podać z ugotowanym na sypko ryżem.


500 g fileta z dorsza
400 g pomidorów krojonych z puszki
10 pomidorków koktajlowych
4 połówki suszonych pomidorów z oleju
1 duża czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 gałązki świeżego tymianku
sól
pieprz
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów



Filet z dorsza pokroić n mniejsze kawałki (jeżeli jest mrożony należy go najpierw rozmrozić).
Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Na patelnię dodać posiekane drobno cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko zeszklić. Następnie na patelnię dodać pomidory z puszki i suszony tymianek, smażyć aż sos zgęstnieje doprawić go solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Rybę posypać solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przełożyć sos, na sosie ułożyć rybę oraz połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekać rybę przez 30 minut. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Aromatyczne zioła i pomidorki? Oj tak, zdecydowanie wchodzę w to! Podkradam przepis i dzisiaj na obiad zrobię takiego zapiekanego dorsza :)

    OdpowiedzUsuń

Popularne