Blok czekoladowy

M&B
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy dla wielu jest wspomnieniem z dzieciństwa, ale my spróbowaliśmy jego smaku dopiero stosunkowo niedawno. U mnie nadzieniem z kakao i mleka w proszku przekładało się wafle, więc smak tego połączenia był mi dobrze znany. Nie przypuszczałam jednak, że w połączeniu z herbatnikami i bakaliami będzie on tak dobry. Z racji zbliżających się świąt wielkanocnych blok czekoladowy zrobiliśmy w formie do babki, a z części masy bez dodatków zrobiliśmy mleczne czekoladki. 🙂

Blok czekoladowy – składniki

  • 2 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g bakalii (np. rodzynki, żurawina, migdały, orzechy włoskie lub laskowe)
  • 100 g herbatników




Wykonanie

Masło przełożyć do garnka, wsypać cukier oraz kakao, wlać mleko. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masło i cukier się rozpuszczą, ale nie doprowadzić do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia.

W tym czasie herbatniki posiekać nożem na mniejsze kawałki oraz przygotować ulubione bakalie.

Do garnka wsypywać partiami mleko w proszku, dobrze je wmieszać w masę kakaową. Na koniec wmieszać bakalie oraz kawałki herbatników.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przełożyć do niej masę, dobrze ją docisnąć do dna i brzegów, wyrównać jej powierzchnię. Blok czekoladowy wstawić na kilka godzin do lodówki.




Blok czekoladowy

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Blok czekoladowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis