Sernik cytrynowy z lemon curd i malinami

Proponuję Wam dzisiaj Wielkanocny sernik cytrynowy z lemon curd i malinami na kokosowym spodzie. Pyszny bezowy spód, kremowy cytrynowy sernik, mocno cytrynowy dietetyczny lemon curd (krem cytrynowy), a do tego maliny i beziki. Idealnie wiosenny, sprawdzi się nie tylko na święta, ale nie ukrywam, że na stole Wielkanocnym będzie prezentował się świetnie!

Sernik cytrynowy z lemon curd i malinami

Sernik cytrynowy z lemon curd i malinami

Rodzaj: bez glutenu, bez cukru

Tortownica: 21 cm 

Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina 35 minut pieczenia + minimum 2 godziny studzenia

Składniki na spód kokosowy:

  • 120 g wiórek kokosowych
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 białka
  • 70 g erytrolu

Składniki na sernik:

  • 550 g sera twarogowego na sernik
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 ml śmietanki 30 %
  • ¾ szklanki erytrolu
  • 4 jajka
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny 
  • szczypta soli

Składniki na dietetyczny lemon curd:

  • 2 łyżki oleju (kokosowy lub rzepakowy)
  • 7 łyżek erytrytolu 
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Dekoracja:

  • maliny
  • płatki bławatka
  • beziki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC (góra dół). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  • Białka ubijamy na pianę, dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, erytrol i wiórki kokosowe. Mieszamy i wykładamy na spód. Pieczemy 15 minut. 
  • Wszystkie składniki na sernik krótko miksujemy, wylewamy na spód. Na najniższy poziom piekarnika wstawiamy dużą blachę wypełnioną wodą. Sernik pieczemy piętro wyżej 15 minut w 180ºC. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120ºC i pieczemy jeszcze 80 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 
  • Szykujemy lemon curd. Cytryny dokładnie myjemy, wyparzamy i ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy z nich sok. Do jednej szklanki wbijamy 2 jajka, do drugiej 2 żółtka. Lemon curd przygotowujemy w kąpieli wodnej – mniejsza miskę lub rondelek układamy w garnku i zagotowujemy w nim wodę tak, aby nie dotykała dna naszej miski. Wlewamy olej,skórkę z cytryny, erytrol, dolewamy prawie cały sok z cytryny i gotujemy 5 minut, mieszając energetycznie ubijaczką, aż erytrol się rozpuści. Do naczynia z resztką soku z cytryny dodajemy skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i dodajemy do miski, ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania dodajemy jajka, a następnie żółtka. Gotujemy około 2 minuty od zagotowania, ciągle mieszając. 
  • Dekorujemy sernik lemon curdem i świeżymi malinami. Opcjonalnie można użyć małych bezików (przepis znajdziecie np. tutaj) i suszonych płatków bławatka. 

A może wolicie mazurek?

Bardzo podobny smakowo mazurek przygotowywałam dla Was rok temu – kruchy spód, malinowy mus, lemon curd i maliny – przepis znajdziecie tutaj. Znajdzie się również wegańska wersja na bazie tofu.

SMACZNEGO!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! A jeżeli masz ochotę na więcej przepisów zachęcam Ciebie gorąco do zakupu mojego e-booka „Słodki przemyt”.

Przepis na tę sałatkę z pora znajdziesz również w najnowszym numerze magazynu Kocioł, który możesz pobrac całkiem za darmo stąd.

Sernik cytrynowy z lemon curd i malinami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *