Pomarańczowiec II

Dzisiaj ciacho, od którego samego zapachu można nabrać nie lada apetytu na egzotyczne klimaty. Pomarańczowiec to bardzo aromatyczny, nasączony, lekko wilgotny przekładaniec pełen orzechów i owoców ugotowanych i zmielonych pomarańczy. To one robią tutaj największą „smakową” robotę : ) Zdecydowałam się także na krem kawowy na bazie budyniu i niewielkiego dodatku kremu czekoladowego. Całość smakuje jak pomarańczowy, wytworny tort. Przepis z inspiracji „Pomarańczowca” s. Anastazji.Wykonałam go z moimi modyfikacjami w blaszce 22x 25 cm.

Składniki na ciasto pomarańczowe:

3 pomarańcze średniej wielkości

9 jaj

1 szklanka cukru

3 łyżki kakao

12 łyżek bułki tartej

4-5 łyżek mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1i1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Dzień przed pieczeniem pomarańcze myjemy i gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc do chłodu. Na drugi dzień mielimy w maszynce.

----------

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem, bułkę tartą, kakao i mieszamy dokładnie. Na koniec delikatnie wmieszajmy zmielone pomarańcze i orzechy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.




Dzielimy na 3 części i wykładamy do 3 blaszek 22x 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia.  

 

Pieczemy po 25- 30 minut w temp. 175-180 stopni. Studzimy.

(uwaga: ja upiekłam 2 blaty: 1 grubszy i jeden cieńszy i grubszy przekroiłam- tak też można tylko trzeba wydłużyć czas jego pieczenia o około 8 minut)



Składniki na krem kawowy:

2 szklanki mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

¾ szklanki cukru

250 g masła lub margaryny

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej( typu crema) +2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella= mieszamy dokładnie

Żółtka miksujemy z mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. 

 

Studzimy. Miksujemy z masłem, pod koniec dodając wymieszaną nutellę z kawą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Dodatkowo:

polewa czekoladowa deserowa


WYKONANIE:

blat pomarańczowy+ ½ kremu kawowego

 

blat pomarańczowy

 

½ kremu kawowego

 

blat pomarańczowy+ polewa deserowa

 

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień: )

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz