F

Feta Pasta – makaron z fetą i pomidorkami

Feta Pasta, przepis na Makaron z fetą
Feta Pasta czyli Makaron z fetą to ugotowany makaron, wymieszany z upieczoną fetą, pomidorkami i przyprawami. Proste i pyszne danie, które zawładnęło mediami społecznościowymi.

Aby przygotować Makaron z Fetą (Feta Pasta) wystarczy poukładać w naczyniu do zapiekania pomidorki koktajlowe, oryginalny ser feta w całości, ząbki czosnku, posypać suszonymi ziołami i polać oliwą extra vergine. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut. Następnie wszystko wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.

Ponieważ “Feta pasta”, czyli “Makaron z Fetą” to danie z małej ilości składników, muszą być jak najlepszej jakości. Dodatkowo polecam piec pomidorki razem z gałązkami, które mają mnóstwo smaku i aromatu (podobnie jak łupiny z czosnku), a który będzie się uwalniał podczas pieczenia. Co prawda poźniej jest trochę zabawy, aby gałązki usunąć a czosnek wycisnąć, ale warto poświęcić temu chwilę ? Należy tylko uważać, aby się nie poparzyć. Oczywiście można poczekać, aż upieczone składniki lekko ostygną, ale wówczas sos będzie trzeba podgrzać, gdyż szybko ostygnie.

Pamiętać również należy, aby tak zacząć gotować makaron, aby od razu gorący po odcedzeniu trafił do wymieszanego sosu.

Po inne przepisy na Makarony zapraszam tutaj.

Feta Pasta – Makaron z fetą- Zobacz jak przygotować:

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (8 głosów) 8 głosy, średnia: 5,00 z 58 głosy, średnia: 5,00 z 58 głosy, średnia: 5,00 z 58 głosy, średnia: 5,00 z 58 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz