Wegańska babka cytrynowa z makiem

0 0
Wegańska babka cytrynowa z makiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Suche
Mąka pszenna: 250g
Cukier: 150g
Mak: 3 łyżki
Skórka z cytryny: 2 łyżki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Mokre
Mleko roślinne: 200 ml
Olej: 60 ml
Sok z cytryny: 60 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Lukier
Cukier puder: 6 łyżek
Sok z cytryny: 2 łyżki
Bazylia: 10 listków

Kiedy życie wręcza Ci cytrynę, upiecz ciasto cytrynowe!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Suche

  • Mokre

  • Lukier

Share

Wegańska babka cytrynowa z makiem

Upiekłem dla Ciebie, jak i oczywiście dla siebie, pyszne ciasto cytrynowe z makiem, które udekorowałem fenomenalnym lukrem bazyliowym… Wiem, że jest to niecodzienne połączenie, ale naprawdę warto poeksperymentować w kuchni. Zrób dzisiejsze ciasto cytrynowe z lukrem bazyliowym i pozwól miło się zaskoczyć intrygującym i jednocześnie wspaniałym smakiem!

Jaka jest wegańska babka cytrynowa?

Przede wszystkim jest puszysta i przyjemnie wilgotna. Wyczuwalna jest delikatna i subtelna nuta wanilii oraz mocno, ale przyjemnie przebijający się smak i aromat cytryny. Idealnie smakuje w towarzystwie świeżo zaparzonej herbaty.

Babka cytrynowa kojarzy mi się nieodłącznie ze świętami wielkanocnymi, ale… Jest to wspaniałe ciasto, które możesz przygotować nie tylko od święta!

Babka cytrynowa – KĄCIK PORAD

  • Moja foremka na babkę nie jest duża i ma około 20cm średnicy. Możesz użyć również klasycznej foremki prostokątnej.
  • Wysmarowaną foremkę możesz opruszyć bułką tartą, startymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało do foremki.
  • Do dekorowania lukrem zabierz się dopiero, gdy babka będzie już zimna. W przeciwnym razie lukier się rozpłynie.

P.S. Jeśli szykujesz się do świąt, to polecam Ci wegański żurek, który ostatnio zawitał na bloga! Przydatny będzie również przepis na pasztet z soczewicy, sojonez, oraz sos chrzanowy z jogurtem. Z mniej oczywistych pozycji, łososiowa marchewka może okazać się hiciorem na świątecznym stole!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Suche
Mąka pszenna: 250g
Cukier: 150g
Mak: 3 łyżki
Skórka z cytryny: 2 łyżki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Mokre
Mleko roślinne: 200 ml
Olej: 60 ml
Sok z cytryny: 60 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Lukier
Cukier puder: 6 łyżek
Sok z cytryny: 2 łyżki
Bazylia: 10 listków

Wykonanie

1
Gotowe

Połącz ze sobą wszystkie składniki suche w jednej misce, a w drugiej mokre. Następnie połącz ze sobą bardzo dokładnie składniki z jednej i drugiej miski.

2
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę wysmaruj delikatnie tłuszczem i przełóż powstałe ciasto. Pamiętaj, żeby zostawić troszkę miejsca w foremce, ponieważ ciasto cytrynowe urośnie podczas pieczenia! Moja foremka na babkę nie jest duża i ma około 20cm średnicy.

Piecz w piekarniku przez około 35-40 minut.

3
Gotowe

W międzyczasie możesz przygotować lukier. Połącz ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Posiekaj bazylię, dodaj do lukru i wymieszaj.

4
Gotowe

Upieczone i przestudzone ciasto udekoruj lukrem bazyliowym i... ZAJADAJ. Smacznego!

Konrad Budzyk

Bułeczki kardamonowe z pomarańczą
previous
Bułeczki kardamonowe z pomarańczą
Przepis na Wegański żurek
next
Wegański żurek
Bułeczki kardamonowe z pomarańczą
previous
Bułeczki kardamonowe z pomarańczą
Przepis na Wegański żurek
next
Wegański żurek
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

zastanawiam się czy to ciasto (babka) cytrynowa może być w wersji bezglutenowej ?

Konrad Budzyk

Nie mam za bardzo doświadczenia z klasycznymi makami bezglutenowymi. Myślę, że miksem ze sklepu można zastąpić, ale… Czy wyjdzie, to pewności nie mam 🙁

Ula

Super ciacho!

Nie użyłam maku, bo nie przepadam, a zamiast ekstraktu waniliowego użyłam cytrynowego i ciasto wyszło super cytrynowe (posypane cukrem pudrem bo lukier jakoś nie wyszedł).

W moim starym gazowym piekarniku najlepiej wychodzi na czwórce i jest gotowe po około godzinie (suchy patyczek). Jak próbowałam na piątce to jednak trochę się przypaliło po około 50 minutach a patyczek jeszcze nie był suchy.

Aga

Ciasto wyszło bardzo dobre, jest raczej takie trochę wilgotne, nie wiem czy smakuje jak tradycyjna babka cytrynowa, bo nigdy takiej nie jadłam. Super pomysł z tym lukrem z bazylią, nie wpadłabym na takie połączenie 😀

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

Dorota

A czy można zamiast oleju dodać rozpuszczoną margarynę?

Konrad Budzyk

Tak, bez problemu! 🙂 Ciasto powinno wyjść równie dobre 🙂

Dorota

super 🙂 dzięki za szybką odpowiedź 😀

Bogna

Dodać mak suchy w ziarenkach, czy zmielony?

Konrad Budzyk

Ja dałem suchy w ziarenkach 🙂

Katarzyna

Babka pierwsza klasa. Trochę się obawiałam jak rodzinka przyjmie lukier z bazylią ale wszystkim smakowało

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję 🙂

12
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x