mazurek z jabłkami

Mazurek z jabłkami to moja propozycja na super smaczne, wielkanocne ciasto.

Kruche ciasto z jabłkami – któż go nie lubi? Zatem w formie mazurka wielkanocnego sprawdzi się to połączenie idealnie.

Bardzo prosty do przygotowania, tani, smaczny i świąteczny.

Stanowi bardzo porządny deser, ale też jest pomysłem na świąteczną, jadalną dekorację.

Nie trzeba mieć robota kuchennego – i tak się uda!

Mazurek przygotowałam z mieszanki maki jasnej i pełnoziarnistej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też będzie ok!

 

 

PRZEPIS MAZUREK Z JABŁKAMI

Składniki:

ciasto:

  • 350g mąki tortowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150g masła
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby

nadzienie:

  • duży słoik (900ml) prażonych jabłek
  • posypka cukrowa

 

Jak zrobić mazurek z jabłkami:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta.
  2. Najpierw do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier,  mieszamy.
  3. Następnie robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę.
  4. Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany).
  5. Potem na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko, nadają mu kształt prostokąta –  ciastem należy wyłożyć dowolną formę prostokątną. Brzegi odcinamy za pomocą noża do pizzy. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  6. Następnie ciasto pieczemy 30 min w 180st.
  7. Z okrawków ciasta, po rozwałkowaniu wycinamy kwiatki lub inne kształty i pieczemy je ok 10 min.
  8. Następnie prażone jabłka wykładamy grubą warstwą na wystudzone ciasto.
  9. Potem układamy na wierzchu ciasteczka.
  10. Finalnie posypujemy ciasto kolorową posypką cukrową.

 

mazurek z jabłkami