Zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek z dodatkiem czosnku i przypraw. Do zakwasu możesz dodać kilka suszonych grzybów, np. podgrzybków, co wzbogaci aromat i smak zakwasu, na którym przygotujesz pyszny żurek. Zakwas potrzebuje siedem – osiem dni, aby był w pełni gotowy do użycia. Możesz go potem przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy zakwas na żurek.

Zakwas na żurek


SKŁADNIKI:

  • 5 sporych łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 – 85 g
  • 500 ml wody
  • 6 ząbków czosnku – 25 g
  • 4 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Do litrowego słoika wlej wodę. Używam przegotowanej, dobrze już wystudzonej wody. Wsyp powoli mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką (lub rózgą kuchenną), tak by nie było grudek.

Czosnek obierz i dodaj razem z resztą składników do mieszanki wody z mąką. Możesz lekko rozgnieść czosnek, ja jednak tego nie robię.

Zakwas przykryj gazą lub pieluchą tetrową, nałóż gumkę recepturkę i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce, jednak takie by zakwas mógł „oddychać”. Zakwas na żurek mieszaj przynajmniej raz dziennie. Najlepiej mieszać go dwa-trzy razy dziennie.

Zakwas po 4 dniach już ładnie pachnie. Będzie gotowy do użycia po 7-8 dniach, dlatego warto wcześniej (np. przed świętami wielkanocnymi) go przygotować.

Gotowy zakwas odcedzam na sitku i przelewam do butelki lub słoika (razem z mąką). Odcedzasz przyprawy (liść, ziele i pieprz) oraz czosnek. Zamknięty zakwas trzymam w lodówce do 10, a nawet 14 dni.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Zakwas na żurek”

  1. Najlepszy żurek jaki jadłam to właśnie ten ugotowany na tym domowym zakwasie. Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *