wtorek, 16 marca 2021

Torcik jabłkowy z bezą

 


CIASTO:
· mąka pszenna 500 dag
· masło 200 g
· żółtka 5 szt
· proszek do pieczenia 2 łyżeczki
MASA:
· jabłka 2 kg
· galaretka w proszku 2 op
· cynamon 1 łyżeczka
· kasza manna 1 łyżka
BEZA:
· białka 5 szt
· cukier puder 1 szkl
· kisiel w proszku 2 łyżki

 Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. 
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, Do garnka wlać 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić. 
Ciasto wyjąć, wylepić nim formę, wyłożyć masę. 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Wyłożyć na masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. 
Udekorować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz