Pascha cytrynowa

M&B
Pascha cytrynowa

Na tegoroczny świąteczny stół wielkanocny poleca się pascha cytrynowa zrobiona z naszego najnowszego przepisu. Paschy obok drożdżowych bab i mazurków najbardziej kojarzą się świętami Wielkiej Nocy, nie mogło więc i w tym roku zabraknąć nowej propozycji na ten pyszny serowy deser. Pascha z edycji 2021 wyróżnia się nie tylko cytrynowym smakiem, ale także prostym sposobem przygotowania, gdyż składników nie trzeba ubijać w kąpieli wodnej, lecz gotuje się je na małym ogniu. 🙂

Pascha cytrynowa – składniki

  • 500 g sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 125 masła (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka wielkości L
  • 150 ml kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
  • 1 średnia cytryna
  • 100 g bakalii (np. kandyzowana skórka pomarańczy, płatki migdałowe, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie)

Dodatkowo:

  • bakalie do udekorowania




Wykonanie

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Przelać go do garnka, wsypać 100 g cukru pudru i skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, odstawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć z resztą cukru pudru na puszystą masę. Dodać ser, zmiksować na niewielkich obrotach. Następnie, w dalszym ciągu miksując, wbijać po jednym jajku. Na koniec wmieszać śmietankę kremówkę.

Masę przełożyć do nowego garnka, wlać syrop z cukru i cytryny. Gotować 20-30 minut na małym ogniu, aż masa serowa będzie gęsta i gorąca, ale nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdjąć z ognia, wmieszać bakalie i przelać ją na sitko wyłożone zwilżoną podwójną warstwą gazy. Wystającą gazę położyć na wierzchu masy. Całość obciążyć talerzykiem i przełożyć na głęboki talerz. Odstawić do wystygnięcia, w tym czasie zlewać wodę. Następnie włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc.

Następnego dnia paschę cytrynową wyjąć z lodówki, odwinąć z gazy, przełożyć na talerz, zdjąć gazę i ozdobić plasterkami cytryny i bakaliami.




Pascha cytrynowa

Pascha cytrynowa

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pascha cytrynowa
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    3 marca 2022 at 19:44

    Jak smakuje pascha? Wydaje mi się, że najbliżej jej do delikatnego sernika na zimno.

  • pola

    3 marca 2022 at 18:08

    Nigdy nie jadłam paschy, u mnie w domu nie była robiona. Jak smakuje taka pascha?

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis