Soczewica z warzywami na gęsto przyrządzona

Soczewica gotowana z drobno krojonymi warzywami i świeżymi ziołami na koniec doprawiona jogurtem i oliwą.

Soczewica z warzywami przyrządzona na gęsto to danie, które nie wygląda tak dobrze, jak naprawdę smakuje. Jest bardzo proste, niezwykle aromatyczne i pyszne. Aksamitności soczewicy nadaje oliwa i jogurt. Soczewica na gęsto może być daniem samym w sobie, albowiem są tutaj najzdrowsze z możliwych białko roślinne i warzywa. Ale dobra biała kiełbaska, gotowana lub grillowana, zdecydowanie wspomoże to danie. Absolutnie dla każdego.

Składniki

150 gramów brązowej soczewicy
300 gramów białej kiełbasy;
200 gramów liści świeżego szpinaku;
1-2 łyżki jogurtu naturalnego;
1 łodyga selera naciowego;
nieduża marchewka;
duża cebula;
świeże zioła (listki selera naciowego, tymianku i natki pietruszki);
1 duży ziemniak;
kilka ząbków czosnku;
3-4 ziela angielskie;
kilkanaście ziarenek pieprzu;
2-3 listki laurowe;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Soczewica z warzywami przepis

Jedną łodygę selera naciowego, jedną niedużą marchewkę i sporą cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Na patelnię wlej około 3-4 łyżek oliwy i wrzuć posiekane warzywa. Smaż je na wolnym ogniu 10 minut mieszając od czasu do czasu. W ten sposób powstanie soffritto, czyli baza dania, aromatyczna i smaczna.

Dwa główne składniki dania to 150 gramów brązowej soczewicy i 300 gramów białej kiełbasy. Użyłem włoskiej kiełbasy z Trentino, bo akurat taką niedawno kupiłem w promocji, ale nasza polska biała kiełbasa będzie pasowała równie znakomicie. Kwestię, czy biała parzona, czy surowa, czy gotowana, czy z grilla pozostawiam Tobie. Ja swoje kiełbaski najpierw ugotowałem, a następnie na krótko wrzuciłem na patelnię grillową tuż przed podaniem dania.

Soczewicę dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka, zalej dwoma szklankami wrzącej wody (soczewicę zawsze gotuj w proporcjach 1:2, czyli 1 szklanka soczewicy, 2 szklanki wody). Dodaj przygotowane soffritto. Rzecz niezwykle ważna: do soczewicy dodaj związane nitką albo owinięte gazą i zawiązane świeże zioła w postaci listków selera naciowego, tymianku i natki pietruszki. Tak przygotowane zioła wrzuć do soczewicy. Dodaj również 1 sporego, obranego, przekrojonego na pół ziemniaka. Gotuj soczewicę na wolnym ogniu około 20 minut.

Porada-> soczewicę należy solić dopiero gdy zmięknie.

Podczas gdy soczewica się gotuje przygotuj kiełbaski i dodatki do nich, czyli kilka ząbków czosnku, 3-4 kulki ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek pieprzu, 2-3 listki laurowe. Kiełbaski umyj i wrzuć do jednego litra wrzącej wody, następnie dodaj przyprawy, jedną łyżeczkę soli i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut.

Gdy soczewica z warzywami będzie już dość miękka (ale nie rozgotowana), a w garnku będzie jeszcze trochę niewygotowanej wody trzeba zacząć działać. Zacznij od wyłączenia gazu pod garnkiem. Następnie do soczewicy dodaj około 200 gramów liści świeżego szpinaku i mieszaj delikatnie około 1-2 minut, aż szpinak „zwiędnie”.

Soczewica z warzywami sposób podania

Dodaj 1-2 łyżki oliwy extra vergine. Dodaj sól, pieprz oraz 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Zamieszaj soczewicę, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na zgaszonym palniku. Podczas gdy soczewica „dochodzi” wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię grillową kiełbaski. Grilluj krótko i intensywnie rumieniąc je z obu stron. Serwuj na gorąco z grillowaną kiełbasą na liściach szpinaku.


Pokochasz również przepis na zupa jarzynowa z soczewicą oraz przepis na soczewica z kiełbasą i warzywami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *