Bakłażan faszerowany mięsem mielonym










Dziś dzielę się z Wami przepisem na pysznego bakłażana 

faszerowanego mięsem mielonym z marchewką. 

Idealnie nadaje się na obiad czy też kolację.






Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 400 g mięsa mielonego
  • 150 g sera żółtego
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Bakłażany myję, Każdy kroję na 3 części i wykrawam środek. Cebulę oraz środek z bakłażana  kroję w kostkę, czosnek siekam. Marchewkę ścieram na tarce na dużych oczkach. Na  patelni rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę z marchewką. Dodaję czosnek i chwilę smażę. Następnie wrzucam mięso, smażę aż nabierze brązowego koloru. Do mięsa dodaje pokrojony bakłażan, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz do smaku. Duszę całość przez 8-10 minut. Każdy krążek bakłażana wypełniam farszem, wierzch posypuję żółtym serem. Blaszce wykładam papierem do pieczenia i układam bakłażany. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez 20 minut.


Smacznego!















<

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);